Linkuri accesibilitate

Veaceslav Untilă: „Acest scut antirachetă este benefic pentru Republica Moldova”


Interviu cu șeful comisiei parlamentare pentru securitate națională, apărare și ordine publică de la Chșținău.

În Polonia, aproape de litoralul Mării Baltice, a fost inaugurată vineri 13 mai construcția componentei poloneze a scutului american antirachetă, care se așteaptă să fie activat în 2018. Evenimentul a avut loc la o zi după ce a fost pus în funcțiune segmentul aceluiași scut antirachetă, amplasat la Deveselu, în sudul României. Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a declarat la evenimentul de joi că „România joacă un rol cheie și în ceea ce privește Moldova, Ucraina și Georgia”. În Republica Moldova, politicienii au fost mai rezervați în declarații privind instalarea scutului anti-rachetă în țara vecină. Cum poate fi explicată această ezitare?

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:35 0:00
Link direct

Europa Liberă: Presa internațională, dar și politicieni vorbesc despre faptul că au fost puse în funcțiune oficial instalațiile scutului antirachetă de la Deveselu, în sudul României, după care astăzi urma inaugurarea festivă a construcției componentei poloneze a scutului NATO antirachetă. La Chișinău autoritățile sunt mai rezervate să se pronunțe pe marginea acestui subiect. Ar exista o explicație?

Veaceslav Untilă: „Acest scut antirachetă este benefic pentru Republica Moldova, din motiv că noi astăzi nu avem tehnica necesară pentru a ne proteja spațiul nostru aerian. Și atunci, în cazul unui atac terorist cu o rachetă împotriva Republicii Moldova lucrurile pot să fie foarte proaste. De aceea apariția acestui scut antirachetă în România – este un scut de apărare, în niciun caz nu este unul ofensiv – este benefică pentru noi. Fiindcă acest scut are posibilități deosebite de a depista toate țintele care zboară spre această zonă a Europei, sunt depistate și pot fi nimicite în scurt timp. De aceea eu cred că este un lucru benefic pentru Republica Moldova.”

Europa Liberă: Activarea sistemului antirachetă de peste Prut ar fi o contribuție importantă la securitatea României. Dar cum poate să reacționeze o țară vecină?

Veaceslav Untilă: „Pentru noi este un lucru bun.”

Europa Liberă: Ați spus că este un lucru bun, dar nu toți politicienii de la Chișinău împărtășesc acest punct de vedere.

Veaceslav Untilă: „Nu se vorbește foarte clar că este un scut antirachetă, un scut de protejare, el nu are o capacitate ofensivă. Pe de altă parte, raza de acțiune a acestui scut este una medie, de 250-300 de kilometri. Ea în niciun caz nu poate să le facă probleme vecinilor. Scopul este de a depista rachetele care zboară în această direcție și al doilea scop este ca ele să fie distruse în aer. De aceea eu nu cred că poate să deranjeze vecinii noștri din jur, din contra, acum, când avem aceste cazuri de atacuri teroriste în Europa, noi trebuie să ne bucurăm că Republica Moldova va avea și ea o acoperire. Suntem vulnerabili, nu numai țările din Europa care au avut aceste acte teroriste, dar și Republica Moldova, știți că este în lista țintelor teroriste. De aceea eu cred că politicienii din Republica Moldova acum ar trebui într-un fel să fie și oameni de stat, să se gândească la statul Republica Moldova, la cetățenii care trăiesc în acest stat.”

Europa Liberă: Liderii de la Moscova se arată destul de îngrijorați. Evenimentul a fost criticat dur de Federația Rusă care spune că scutul i-ar deregla strategia de descurajare nucleară și că ar încălca chiar tratate internaționale privind armamentul, lucru pe care îl susțin și anumiți lideri de opinie de la Chișinău.

Veaceslav Untilă: „Am luat și eu cunoștință de aceste declarații. Eu cred că ele sunt doar politice. Ceea ce se întâmplă astăzi cu acest scut antirachetă, vă spun încă o dată că este în scopuri de apărare și nu are capacitate ofensivă. Politicienii de la Chișinău, care sunt angajați într-un fel – cunoaştem câteva partide politice care fac jocuri geopolitice mai mult aici în Republica Moldova decât politică – ei sunt angajaţi politic şi trebuie să plătească tributul în faţa şefilor lor. De aceea, ei sunt, pur şi simplu, cred că obligaţi ca să susţină această poziţie.”

Europa Liberă: Dar SUA şi Federaţia Rusă se acuză reciproc că ambele state ar încălca tratate internaţionale privind armamentul. Opinia publică cum trebuie să înţeleagă această dispută?

Veaceslav Untilă: „Aceste lucruri trebuie să le luăm în serios. Nu numai politicienii, dar şi specialiştii în domeniu trebuie să se dea cu părerea. Dar eu nu văd nicio problemă, atunci când cineva îşi construieşte un sistem de apărare, nu este vorba de o chestie ofensivă. Ce ar putea să deranjeze pe cineva, atunci când un stat sau o alianţă se gândeşte la apărarea unui spaţiu aerian şi cu atât mai mult că se vorbeşte de atacurile teroriste care pot să apară din alte zone, nu numaidecât din zona estică a Republicii Moldova?”

Europa Liberă: Dar atunci când Moscovei i se spune că acest scut nu este îndreptat împotriva Federaţiei Ruse, inclusiv secretarul general NATO a spus acest lucru la inaugurarea sistemului de la Deveselu, că în niciun caz nu este îndreptat împotriva Federaţiei Ruse, de ce Rusia reacţionează bolnăvicios?

Veaceslav Untilă: „Se creează impresia că războiul rece nu s-a terminat, el continuă. Știți că Moscova bolnăvicios reacţionează la orice intenţie a unui stat de a intra în Alianţa Nord-Atlantică. Vedem care este plata astăzi a Ucrainei care vorbea despre aderarea la NATO, am văzut ce a păţit Georgia care mergea pe această cale. De aceea, aceasta şi este politica pe care o duce Federaţia Rusă, cred că este vorba de extinderea NATO. Dar în cazul scutului aerian, părerea mea este că, având aşa un scut, în linii mari, cetăţenii din această regiune sunt protejaţi.”

Europa Liberă: Dar dacă politicienii din Republica Moldova nu văd la fel această amplasare a scutului antirachetă, ce trebuie să înţeleagă cetăţeanul simplu?

Veaceslav Untilă: „În primul rând, guvernul Republicii Moldova, politicienii care sunt astăzi la guvernare trebuie să facă tot posibilul ca să explice cetăţenilor, pe de o parte. Pe de altă parte, eu sunt convins că cetăţenii, când este vorba despre securitatea lor, vor da apreciere şi aceste aprecieri vor fi în campaniile electorale. Nu există altă modalitate.”

Europa Liberă: Moldova este consumator sau produce securitate, dacă se vorbeşte că are nevoie inclusiv de această umbrelă de peste Prut?

Veaceslav Untilă: „Vreau să vă spun că Republica Moldova deja demult a devenit şi furnizor de securitate. Da, noi am fost consumatori de securitate atât timp cât avem acest conflict îngheţat în Republica Moldova, mă refer la conflictul din 1992, separatismul care este prezent în această regiune, dar noi am devenit deja şi furnizori de securitate, fiindcă Republica Moldova participă activ la mai multe acţiuni pacificatoare. Astăzi în Kosovo avem detaşamente pacificatoare din Republica Moldova care demonstrează performanţe. Şi eu cred că Republica Moldova poate deveni un jucător şi un furnizor de securitate în această zonă.”

Europa Liberă: Admiteţi că, după activarea sistemului antirachetă de la Deveselu, Moscova va fi şi mai rezervată, atunci când va trebui să fie identificată o soluţie durabilă pentru criza transnistreană?

Veaceslav Untilă: „Da, fiindcă este acest interes geopolitic foarte mare. Dar noi am fost martori, pe parcursul acestor aproape 25 de ani, de când avem o armată de ocupaţie pe teritoriul Republicii Moldova şi avem acele decizii de la Istanbul din 1999, prin care Federaţia Rusă trebuia să-şi evacueze armata şi muniţiile din regiunea transnistreană, acest lucru nu s-a întâmplat. Şi, în cazul acesta, chiar dacă noi acum am început nişte mişcări pozitive pentru discuţiile în formatul „5+2”, vom vedea, avem două întâlniri în Germania ale acestui format în iunie şi iulie şi vom vedea cum se vor mişca aceste lucruri. Oricum, Republica Moldova este declarată un stat neutru şi dacă este respectată această prevedere constituţională a Republicii Moldova, atunci trebuie să fie şi garantată această neutralitate. Şi cei care deţin o armată pe teritoriul Republicii Moldova trebuie să o evacueze ca Republica Moldova cu adevărat să devină un stat neutru. Şi dacă acest stat neutru are vecini care deţin un scut antirachetă şi care poate să protejeze Republica Moldova într-un caz dificil, eu cred că noi trebuie să salutăm aceste lucruri.”

XS
SM
MD
LG