Linkuri accesibilitate

„Când merg la Ialta, merg în Ucraina”


Serghei Lazarev la ceremonia de deschidere a Concursului Eurovision
Serghei Lazarev la ceremonia de deschidere a Concursului Eurovision

Eurovision, Serghei Lazarev și Rusia de astăzi.

Cântărețul rus Serghei Lazarev, cotat printre principalii favoriți să câștige concursul de cântece Eurovision din Suedia, a surprins multă lume „deviind” de la politica oficială a Kremlinului în două chestiuni controversate: relațiile cu Ucraina și drepturile minorităților sexuale. Detalii în relatarea următoare, bazată și pe un articol al corespondentei Europei Libere, Claire Bigg.


Când ucrainenii au ales o tătăroaică din Crimeea să-i reprezinte la Eurovision, mulți ruși au fost indignați. Cântecul Jamalei evocă deportările din epoca stalinistă și este considerat o critică implicită a anexării Crimeii de către Rusia în urmă cu doi ani.

Reprezentanta Ucrainei la Eurovision transmite un mesaj de pace
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:50 0:00


Mai surprinzător este însă că nici reprezentantul rus la concurs, Serghei Lazarev, nu pare un admirator fără rezerve al politicilor Kremlinului.

În aceste zile circulă pe rețele un video mai vechi în care Lazarev vorbește într-un interviu cu televiziunea ucraineană despre anexarea Crimeii, spunând că el unul consideră peninsula drept parte a Ucrainei. „Când merg la Ialta, merg în Ucraina”, a spus Lazarev, adăugând că este posibil ca fanii să arunce în el cu roșii din cauza acestei remarci.

Lazarev, care are o bunică ucraineană, a mai spus că el nu are de gând să cânte la concerte unde este glorificată anexarea Crimeii și a refuzat oferte să cânte în regiune. „Deocamdată nu sunt pregătit să merg acolo”, a spus muzicianul.

Remarcile i-au atras atacuri verbale din partea aripii tinere a partidului lui Vladimir Putin, Rusia Unită, care i-a reproșat că „uită în ce țară s-a născut”.

În interviuri mai recente Lazarev și-a mai îmblânzit remarcile despre politica rusă în Ucraina, iar luna trecută a spus că nu va mai discuta în public tema Crimeii.

Agenția France Presse scrie că muzicianul rus de 33 de ani a „deviat” de la politica oficială rusă, pe care mulți alți artiști o urmează cu sfințenie, și cu altă temă controversată, anume drepturile minorităților sexuale.

Lazarev a cântat la o paradă gay la Londra în 2008, într-o vreme când primarul de atunci al Moscovei spunea că paradele gay sunt „ceva satanic”.

După ce Parlamentul rus a aprobat în 2013 faimoasa lege „împotriva propagandei homosexuale”, Lazarev a postat un mesaj de protest pe Facebook, spunând că „este teribil și stupid că structurile de conducere ale Rusiei nu unesc țara, ci învrăjbesc cetățenii pe criteriul etnic sau al orientării” sexuale.

La Stockholm, unde va participa la finala Eurovision sâmbătă seară, Lazarev a fost întrebat la o conferință de presă dacă numeroșii fani gay ai concursului vor fi bineveniți la Moscova, în caz că următoarea finală se va ține acolo, dată fiind reputația homofobă a Rusiei. Lazarev a spus că în Rusia există viață gay, pentru că Rusia este o țară modernă și ajunge să cauți pe google cluburi gay, care ar exista în orice oraș. „Iar dacă Eurovision va veni în Rusia, asta va ajuta și comunitatea gay din Rusia”, a mai spus Lazarev.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG