Linkuri accesibilitate

Un act de cenzură al autorităților ruse


Situl Krym.Realii blocat de autoritățile ruse
Situl Krym.Realii blocat de autoritățile ruse

Nenad Pejic (RFE/RL): cu scopul să „împiedice publicul din Federația Rusă și Crimeea să afle adevărul despre anexarea pensinsulei”.

Autoritățile pro-ruse din peninsula Crimeea, anexată în urmă doi ani de Federația Rusă, au blocat aceesul la pagina de Internet „Krym.Realii” al Radio Europa Liberă/ Radio Libertatea.

Miercuri, 11 mai, utilizatorii de Internet din Rusia și Crimeea anexată s-au plâns că site-ul este inacesibil, iar joi, 12 mai, această informație a fost confirmată de numita procuroare a peninsulei. „Accesul la această pagină nu este permis pentru că se află pe lista registrului de site-uri intezise ce conțin informații a căror răspândire pe teritoriul Federației Ruse este oprit” – acest anunț este afișat pe pagină pentru utilizatorii din Rusia și din peninsula Crimeea.

Nenad Pejic
Nenad Pejic

Redactorul șef al Europei Libere/Libertatea, Nenad Pejic, a calificat această decizie drept „un act de cenzură”, al cărui scop e să „împiedice publicul din Federația Rusă și Crimeea să afle adevărul despre anexarea pensinsulei”, se arată într-o declarație făcută publică joi, 12 mai. „Condamnăm acest atac asupra activității RFE/RL și asupra dreptului fundamental al publicului de a avea acces liber la informație”, se mai arată în textul declarației.

Așa numita procuroare a peninsulei, Natalia Poklonskaia, a declarat că agenția rusă de telecomunicații Roskomnadzor ia măsurile necesare pentru a „bloca și închide site-ul”. Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al agenției a spus joi că de pe pagina „Krym.Realii” a fost blocat doar interviul cu liderul consiliului tătarilor din Crimmea, Mejilis. În aprilie, acest Consiliu a fost înterzis, după ce un tribunal din regiune l-a catalogat drept organizație extremistă. Federația Rusă a fost criticată cu severitate de organizații internaționale ce apără drepturile omului pentru felul în care se comportă cu tătarii din Crimeea, de la anexarea pensinsulei în martie 2014.

Pe 19 aprilie, Natalia Poklonskaia anunța că va cere autorităților de la Moscova să blocheze permanent pagina de

Krym.Realii website
Krym.Realii website

Internet Krym.Realiipentru că publică articole critice la adresa anexării peninsulei. Poklonskaia declara atunci că pagina „Krym.Realii”, în opinia sa, ar publica articole care „justifică sabotajul și extremismul, conținând numai calomnii la adresa autorităților din Crimeea”.

Într-un recent studiu al Human Rights Watch, se arată că „spațiul libertății cuvântului, libertății de asociere și libertății presei în Crimeea s-a îngustat dramatic”, de la anexare.

XS
SM
MD
LG