Linkuri accesibilitate

Scutul de la Deveselu și reacția Rusiei (EvZ, Știripesurse, Cotidianul)


Cele două scandaluri de proporții din România (Hotnews, Contributors)

Publicațiile on-line consemnează declarații detalii de la inaugurarea oficială a scutului american de la Deveselu. Evenimentul a avut loc în prezența secretarului general al NATO Jens Stoltenberg și a adjunctului secretarului de stat american Robert Work, dar în absența președintelui român Klaus Iohannis, remarcă Evenimentul zilei, care adaugă că agenda șefului statului nu prevedea o altă activitate la ora respectivă. Au fost de față de asemenea premierul român Dacian Cioloș, sosit cu un sfert de oră întârziere, potrivit aceluiași cotidian, Directorul Serviciului Român de Informații Eduard Hellvig. Nu și Mihai Răzvan Ungureanu, directorul Serviciului de Informații Externe.

Site-ul Știripesurse.ro este printre publicațiile care consemnează reacția Rusiei. Îl citează pe senatorul Viktor Ozerov, care a reluat amenințarea că, în caz extrem, Rusia s-ar putea retrage din Tratatul de neproliferare a armelor nucleare. Cotidianul.ro citează comunicatul oficial al Ministerului rus de Externe, difuzat înaintea inaugurării de la Deveselu, și în care instalarea sistemului antirachetă e considerată o greșeală.

Mai mulți comentatori se opresc la cele două scandaluri de proporții din România: unul recent lansat – dezifectanții de uz spitalicesc puternic diluați -, celălalt relansat acum, după ce ministrul educației Adrian Curaj a reușit să netezească drumul spre aprobare pentru un proiect de lege care îi exonerează de răspundere pe plagiatorii din sistemul universitar. Legea e în stadiu de promulgare. Cristian Pantazi scrie la Hotnews.ro că urmează testul cel mare pentru președinte. Dacă promulgă legea, se face părtaș la legiferarea minciunii și fraudei. Ca să nu fie așa, are la dispoziție două căi, pe care ar trebui să le folosească simultan: retrimiterea legii la Parlament spre reexaminare și sesizarea Curții Constituționale. Pantazi explică și despre ce e vorba în lege: deciziile legate de plagiat și cum ar fi el pedepsit revin universităților, inclusiv așa-numitelor „fabrici de diplome”, respectiv universitățile particulare (dar nu numai), care au acordat licențe și doctorate pe bandă rulantă în ultimele două decenii.

Ioan Stanomir scrie pe Contributors.ro despre scandalul dezinfectanților diluați. Ca și tragedia de la clubul Colectiv, de acum șase luni, problema acestor substanțe care ar trebui să protejeze pacienții de suprainfecții devine revelator pentru situația României actuale. „Fardul şi butaforia europeană sunt date la o parte”. „Această Românie este, înainte de toate, o elită transpartinică, ce refuză, cu cerbicie, orice reformă care ar putea moderniza statul. Singura constantă, pe care anii ce trec nu o afectează, este aliajul de lăcomie şi de demagogie iresponsabilă care o defineşte”. Ioan Stanomir, din care am citat din nou, încheie pe convingerea că „datoria de luciditate este singura la care nu putem renunţa. A te ridica, donchişotesc, împotriva acestei corupţii ce ucide, literalmente, este răspunsul pe care îl putem da tăcerii şi abandonului”.

XS
SM
MD
LG