Linkuri accesibilitate

Moldova în raportul ILGA-Europe despre respectarea drepturilor minorităților sexuale


Moldova în Rainbow Index
Moldova în Rainbow Index

Cea mai mare asociație de organizații LGBT din Europa, ILGA-Europe, și-a dat publicității raportul anual despre respectarea drepturilor minorităților sexuale. Pe așa-numita „Hartă curcubeu” a Europei, Republica Moldova figurează din nou în grupul țărilor în care persoanele LGBT au o situație grea, alături de Ucraina sau Belarus, dar înaintea Rusiei, Armeniei sau Azerbaidjanului, considerat cea mai periculoasă țară europeană pentru gay sau lesbiene.

Capitolul referitor la Moldova constată că „în 2015 comunitatea LGBT a fost ținta limbajului urii și a violențelor fizice. Organizațiile neguvernamentale LGBT au înregistrat declarații discriminatorii făcute de grupări politice și religioase și numeroase atacuri bazate pe discriminare. Gruparea homofobă Occupy Paedophilia a fost în continuare activă în Moldova – trei dintre membri ei fiind găsiți vinovați de atacuri.”

Autorii raportului mai amintesc că, în septembrie anul trecut, Episcopul Marchel, cunoscut pentru tiradele sale homofobe, a fost achitat de Curtea Supremă de Justiție după ce o instanță inferioară îl obligase să plătească amendă și să ceară scuze persoanelor LGBT pentru afirmația că 92% din ele ar avea SIDA și de aceea nu trebuie lăsate să lucreze în spitale, școli sau unități de alimentație.

Raportul notează de asemenea declarațiile homofobe ale liderului socialiștilor, Igor Dodon, dar și refuzul unor televiziuni moldovene, inclusiv al celei publice, Moldova 1, de a transmite un spot al organizației GENDERDOC-M în sprijinul acceptării persoanelor LGBT în societate.

În privința evoluțiilor de pe întreg continentul european, raportul spune că „2015 a fost un an al emoțiilor amestecate”, cu mari succese cu impact global dar și cu stagnare sau declin în cazul unora din comunitățile LGBT cele mai vitregite de soartă. Cele mai senzaționale evoluții pozitive au fost că Malta, țară din UE, a devenit în puțin timp un lider continental în acceptarea persoanelor LGBT grație unor eforturi civice acerbe împărtășite de liderii politici și consfințite de legi noi, unele din cele mai progresiste din lume, de pildă în privința identității de gen. Tot în 2015 Irlanda și-a lăsat în urmă reputație de țară catolică conservatoare adoptând dreptul la căsătorie pentru gay prin referendum. De la 1 ianuarie căsătoriile gay au devenit legale în Luxemburg, iar unul din primii care au beneficiat de această realizare a fost chiar premierul țării. Grecia și Ciprul s-au alăturat în 2015 țărilor care au pentru cuplurile gay măcar uniuni civile – iar Italia, singura țară mare occidentală lipsită de asemenea drepturi - a fost îndemnată de CEDO să le urmeze exemplul.

ILGA-Europe constată însă că în Slovacia, Slovenia și Elveția au avut loc referendumuri inițiate de forțe conservatoare pentru a limita drepturile persoanelor LGBT. Un pas înapoi s-a înregistrat și în Armenia, care s-a alăturat țărilor unde căsătoriile gay nu doar că nu sunt legale, dar sunt interzise prin Constituție.

ILGA-Europe mai spune că speranțele de progres în protejarea minorităților sexuale se leagă în continuare de instituțiile abilitate ale Uniunii Europene și de liderii politici ai unor țări importante, cum este Germania, care spre deosebire de alte puteri europene ca Marea Britanie sau Franța încă nu a acceptat egalitatea conjugală.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG