Linkuri accesibilitate

„9 mai 1945 este transformat într-un mit fondator şi legitimator al regimului rus autoritar din prezent” (Dan Nicu/Adevărul)


Ofensiva PSD de a-și adjudeca majoritate indiscutabilă în Parlament (Dan Tapalagă/Hotnews.ro).

„Rusia construieşte rachete balistice intercontinentale capabile să străpungă scutul antirachetă NATO din Europa”, scrie Ion Gaidău pe blogurile Adevărul preluând o declarație a comandantului Forţelor de rachete strategice ruse.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:35 0:00
Link direct

În același cotidian, Dan Nicu analizează felul în care au sărbătorit anul acesta rușii ziua de 9 mai. În 2016, a fost mai puțin o comemorare și mai mult o „etalare a forţei”, o „anticipare a revanşei în ideea reconfirmării statutului actualei Rusii de mare putere”. Nu întâmplător a fost adoptat un nou slogan: „Putem repeta”. Dan Nicu atrage atenția că, de această dată, „potenţialii adversari (...) nu mai sunt germanii nazişti, ci americanii şi NATO. Se ajunge, scrie comentatorul, la situaţii penibile, în care, pentru mulţi ruşi şi cetăţeni din alte foste republici sovietice, actualii americani devin tot un fel de fascişti, la fel cum fascişti sunt toţi cei care nu sunt de acord cu Vladimir Putin şi politica acestuia”. Practic, „9 mai 1945 este transformată într-un mit fondator şi legitimator al regimului autoritar din prezent”. Pentru asta, regimul Putin operează din mers diverse corecții: „noţiunea al Doilea Război Mondial este înlocuită cu Marele Război Pentru Apărarea Patriei”. Nu se mai vorbește nimic despre anii 1939-1941, adică o treime din durata celui de-al Doilea Război Mondial, pentru că „ar trebui să se spună şi că în această perioadă URSS şi Germania nazistă au fost aliaţi”, cu tot cortegiul de aspecte concrete: „sute de mii de tone de metale şi alte resurse din URSS erau pompate în maşina de război germană prin acorduri bilaterale”, „ambele state au ocupat şi desfiinţat Polonia, iar Hitler i-a permis în schimb lui Stalin să cucerească estul Finlandei, estul României şi cele trei state baltice” etc. Victoria sovietică are deci în Rusia un „rol compensatoriu”, de „remediu pentru frustrarea care-i încearcă pe ruşi după pierderea Războiului Rece şi eşecul de a se afirma ca un centru al lumii multipolare pe care o apără cu atâta ardoare” în timp ce visează „la imperii eurasiatice aducătoare de hegemonie mondială”, se arată în Adevărul.

Analiza politică semnată de Dan Tapalagă pe site-ul Hotnews.ro este o continuare a celei publicate vineri despre ofensiva Partidului Social Democrat de a-și adjudeca majoritate indiscutabilă în Parlament. Astăzi sunt indentificate și alte fronturi colaterale pe care acest partid luptă cu scopul precis de a dărâma guvernul Dacian Cioloș și a prelua puterea: un act normativ care ar dezincrimina conflictul de interese este aproape de succes. La fel și debarcarea de la șefia Camerei Deputaților a lui Valeriu Zgonea, care ar fi blocat până acum asemenea inițiative.

Cea mai importantă redută este însă Curtea Constituțională. Trei judecători își încheie mandatul și trebuie înlocuiți. Tapalagă își reia un fragment de articol în care demonstra mai demult de ce este Curtea un element cheie. Demonstrația avea în vedere experiența anului 2012, când PSD, cu Victor Ponta la cârma partidului și a guvernului, a încercat o lovitură de stat, parată de judecătorii constituționali. Situația de acum seamănă cu 2012, dar sunt și diferențe, care fac perspectiva încă mai sumbră: mașinațiile social-democraților nu mai sunt subiect pentru posturile de televiziune și nici societatea civilă nu mai pare să reacționeze. Dan Tapalagă constată că „Crima împotriva statului de drept se întâmplă, de data asta, într-o tăcere sinistră”.

XS
SM
MD
LG