Linkuri accesibilitate

Barack Obama va vizita luna aceasta Hiroșima


Va fi prima vizită a unui președinte american în exercițiu în locul asupra căruia Statele Unite au aruncat o bombă nucleară în al Doilea Război Mondial.

Casa Albă a anunțat vizita de la 27 mai într-o declarație de presă marți dimineață, spunând că Obama va vizita Hiroșima împreună cu premierul japonez Shinzo Abe în cursul unei vizite în Japonia programate dinainte.

Vizita lui Obama „va sublinia devotamentul său necontenit pentru promovarea păcii și securității într-o lume fără arme nucleare”, a spus purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest. Bombardamentul nuclear american de la Hiroșima a ucis 140.000 de oameni la 6 august 1945.

Vizita lui Obama fusese în general așteptată, mai ales după ce secretarul de stat John Kerry a vizitat complexul memorial închinat victimelor bombei nucleare din Hiroșima în luna aprilie. Kerry a parcurs Muzeul Păcii cu alți miniștri de externe din Grupul celor 7 națiuni industrializate și a participat la un serviciu memorial anual la doar câțiva pași de epicentrul dezastrului.

Statele Unite au atacat Hiroșima în ultimele zile ale celui de-al doilea război mondial, împingând omenirea în periculoasa epocă atomică. Evenimentul a marcat o generație întreagă de japonezi, dar mulți americani cred că folosirea bombei atomice, repetată la 9 august în orașul nipon Nagasaki, a grăbit sfârșitul războiului.

Aceste viziuni divergente asupra unei acțiuni care a schimbat pentru totdeauna felul cum se face război au făcut mereu un subiect delicat dintr-o posibilă vizită la Hiroșima a unui ocupant al Casei Albe. Au trebuit să treacă 65 de ani până ce primul ambasador american a participat la ceremonie.

În tot acest timp, grupurile de supraviețuitori japonezi și promotorii denuclearizării lumii au continuat să facă presiuni asupra oficialităților americane să condamne evenimentul din 1945.

Casa Albă a exclus posibilitatea ca Barack Obama să ceară scuze pentru bombardamentul nuclear.

Potrivit adjunctului consilierului național pentru securitate, Ben Rhodes, Obama „nu va discuta decizia folosirii bombei atomice la sfârșitul celui de-al doilea război mondial, în schimb va oferi o viziune… concentrată asupra viitorului nostru comun”.

Președintele american se va afla în Japonia cu ocazia unui summit economic al grupului G7. În turneul asiatic de o săptămână se va opri în Vietnam.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG