Linkuri accesibilitate

Controversatul rol al copiilor în pregătirile pentru Ziua Victoriei din Rusia


Anul acesta unii copii au fost împinși să-și arate mândria în moduri cu totul bizare. Un articol de Anna Șamanska.

În Federația Rusă ziua de 9 mai, Ziua Victoriei, este o sărbătoare importantă și motiv de mîndrie și pentru autorități și pentru cetățeni.

Toată lumea primește o zi liberă cu această ocazie, iar școlarii sînt încurajați să ia parte în mod voluntar la paradele militare, să organizeze concerte pentru veteranii locali, și să participe la celebrările oficiale.

Anul acesta unii copii au fost împinși să-și arate mândria în moduri cu totul bizare. Un grup de cineaști tineri din Samara, de exemplu, și-au arătat patriotismul producînd un clip pe tema Zilei Victoriei având ca personaj principal stafia unui băiat de 10 ani îmbrăcat în uniforma Armatei Roșii.

Când un grup de copii întîlnește băiatul-fantomă, acesta le spune sumbru că tatăl său a plecat la război și că mama sa a fost ucisă de fasciști.

Băiatul mai spune că a lucrat într-o fabrică de tunuri înainte de a li se alătura partizanilor și de a fi ucis în misiune.

În timp ce băiatul se îndepărtează de grupul copiilor, o fetiță îl întreabă: „Și e înfricoșător să mori?”

„Asta nu e important, important e că am obținut victoria”, răspunde băiatul-fantomă.

Uni s-au îngrozit văzînd acest filmuleț, spunînd că propovăduiește ideea după care copiii ar trebui să moară în numele patriei lor.

Canalul YouTube, care a publicat acest video, a dezactivat inițial comentariile care erau pline de critici, după care a dat jos de tot filmul.

Dar un alt filmuleț postat pe YouTube a dus și mai departe legătura dintre moarte și copii [acest video a devenit între timp indisponibil pe You-Tube, n.tr.].

Ania e o fată de zece ani care explică la începutul filmului că străbunicul său a încetat din viață anul trecut, și ea ar vrea să spună povestea vieții lui, după care arată o urnă despre care spune că are înăuntru cenușa străbunicului.

Se așează apoi pe o suprafață luminată de dedesubt pe care e împrăștiată o substanță întunecată. În timp ce desenează imagini cu degetul prin cenușă, Ania descrie faptele de vitejie din al Doilea Război Mondial ale bătrînului. Ea desenează zvastici din cenușă și spune că bătrînul a luptat cu fasciștii.

Acest video, vizionat de 230.000 de ori pe YouTube, făcea aparent parte dintr-o campanie de promovare a unui film încă necunoscut.

Iuri Degtiaev, fondatorul unui studio de film numit My Duck’s Vision, a scris pe VKontakte că ideea i-a venit în timpul unei sesiuni de „respirație holotropică”.

Filmul a fost ridiculizat in extenso pe Twitter.

„Am avut două pungi de iarbă, 75 de tablete de mescalină, cinci fîșii de acid, o solință plină cu cocaină și cenușa bunicului”, a scris un utilizator, făcînd aluzie la un faimos fragment din romanul lui Hunter S. Thompson „Fear And Loathing In Las Vegas”

Au fost însă unii care, lipsiți de resursele necesare producerii unui video, au dorit să-i celebreze pe veteranii celui de-al doilea război mondial îmbrăcându-și copiii în uniforme ale Armatei Roșii, care se găsesc de vînzare în mărimi pentru copii peste tot pe internet.

Un grup de pe VKontakte vinde uniforme ale Armatei Roișii pentru băieți și fete, cel mai mic costă 1.800 de ruble (cam 27 de dolari), și este pentru copii de un an. Aceste uniforme kaki vin la pachet cu șepci soldățești cu stea roție, centuri și cu panglici Sf.Gheorghe.

Elena Anisimova, o fotografă rusă, a cumpărat mai multe unforme din acestea pentru o serie fotgrafică de familie numită „Sînt nepotul unui erou”.

Mama unui băiat și a unei fete fotografiați în această costumație a spus că progeniturile sale au fost încântate: „Toată ziua Kiril a povestit tuturor că a fost soldat”, a scris ea pe VKontakte.

Utilizatorii de internet au descoperit că există uniforme ale Armatei Roșii din al Doilea Război Mondial și pentru nou-născuți. Costă 950 de ruble (14,50 dolari), și e vorba d eo salpoetă și de o șapcă de soldat cu stea roșie.

Fabricantul avertizează însă că nou-născuții nu pot să poarte un asemenea set în timpul somnului sau când se joacă, ci doar la plimbare sau la sesiunile foto.

„Nasturii și steaua sînt adevărați, făcuți din metal, deci nu recomandăm că lăsați copiii nesupravegheați când sînt îmbrăcați în uniformă”, scrie pe etichetă.

-----------

Traducere de Lucian Ștefănescu

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG