Linkuri accesibilitate

„Eu sunt pentru aceea ca să nu fie război, jertfe omenești”


Genişti americani la Negreşti, Străşeni
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:54 0:00

Sondaj de opinie la Chișinău despre participarea militarilpor americani la o aplicație comună cu armata molodveană pe teritoriul R.Moldova.

VLADIMIR, 64 DE ANI, CHIȘINĂU: „Am auzit la știri că pe neașteptate au venit din România trupe americane și tehnică militară, dar de ce nu știu. Eu sunt pentru aceea ca să nu fie război, jertfe omenești.”

VIOREL, 20 DE ANI, CHIȘINĂU: „Pe de o parte suntem de acord, pentru că ei sunt experimentați, au idei mai bune și cred că ar fi un ajutor foarte mare pentru militarii noștri.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:10 0:00
Link direct

VERONICA, 67 DE ANI, CHIȘINĂU: „Chiar m-am indignat foarte tare, dar de ce pe soldații din Transnistria trebuie să-i alunge în Rusia, iar americanii să vină ca să-i învețe pe moldoveni cum să se apere, cum să se lupte? Noi știm cum să luptăm și de cine să ne apărăm.”

IURIE, 43 DE ANI, RAIONUL ORHEI, SATUL PERESECINA: „Eu am participat la luptele din regiunea transnistreană în anul 1992. În primul rând, poporul american foarte bine se adresează către poporul nostru moldovenesc și de la ei se poate de învățat foarte multe lucruri. Dacă ar face exerciții, cred că este un folos pentru apărarea strategică a Moldovei.”

DANIELA ȘTIRBU, 24 DE ANI, RAIONUL EDINEȚ, ORAȘUL CUPCENI: „În primul rând depinde de orientarea pe care o are conducerea noastră, fie că se orientează spre NATO, pentru că America este NATO, fie că tinde să rămână în continuare o țară neutră, dacă dorește să rămână o țară neutră atunci consider că este de prisos să vină soldați străini ca să facă aici exerciții militare.”

VLADIMIR GUȚU, 60 DE ANI, CHIȘINĂU: „Eu salut acest lucru. Singurul reproș este că acest lucru s-a întâmplat foarte târziu, trebuia să avem o colaborare strânsă cu Statele Unite ale Americii încă la începutul anilor 90. Pe de altă parte, cu regret mijloacele de informare n-au depus mare efort pentru informarea populației și de aceea apar unele probleme. Trebuie să ne mobilizăm ca să popularizăm actul nobil a guvernării Statelor Unite ale Americii.”

SERGIU, PESTE 70 DE ANI, CHIȘINĂU: „Eu socot că ea [armata americană] este binevenită. Asta nu este o ocupație, cu atât mai mulți că o să facă niște exerciții cu ostașii moldoveni care vor ridica nivelul lor de pregătire.”

PAVEL, PESTE 70 DE ANI, CHIȘINĂU: „Sunt de acord că a venit armata. Ea trebuie să facă exerciții, nu cu armata ucraineană, cu rusească, dar anume cu NATO, ca România, ca Bulgaria, numai socialiștii nu vor pentru că ei au legături cu Moscova.”

STANISLAV ȘI OXANA, 45 DE ANI, CHIȘINĂU: „Este foarte rău, mai bine să ne apropiem de Rusia decât cu America, pentru că de la Americani vine tot răul. Rusia ne oferă gaze naturale, petrol și tot de ce avem nevoie. Cel puțin Rusia este cea mai mare și cea mai puternică țară de la care putem primi cea mai multă energie, bunătate și căldură. Eu cred că americanii, așa cum știm din istorie, doar știu să-și urmărească scopurile lor, care nu sunt în interesele oamenilor, mai ales pentru o țară atât de mică ca a noastră.”

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG