Linkuri accesibilitate

Campania de proteste „Break Free 2016”


La un protest în Filipine
La un protest în Filipine

Mesajul participanților la cele peste 20 de acțiuni de protest și blocare este: „cărbunii, petrolul și gazul trebuie să rămână în pământ”.

La puțin timp după ce liderii multor țări ale lumii au semnat la sediul ONU din New York un acord istoric de combatere a încălzirii globale, activiștii pentru protecția mediului desfășoară în luna mai o campanie de două săptămâni de oprire a exploatării combustibililor fosili, a căror ardere este considerată una din cauzele principale ale schimbării climatului.

Campania de proteste sub genericul Break Free 2016 își propune să atragă atenția opiniei publice asupra lipsei de cooperare a unor companii energetice în efortul tot mai amplu de limitare a încălzirii globale – un obiectiv consfințit în acordul convenit toamna trecută la Paris și pe care liderii lumii au început să-l semneze luna trecută la sediul ONU din New York.

Mesajul participanților la cele peste 20 de acțiuni de protest și blocare organizate din Noua Zeelandă și până în Canada este simplu: „cărbunii, petrolul și gazul trebuie să rămână în pământ”.

Campania a început marți în Țara Galilor, unde 300 de activiști au blocat pentru scurtă vreme, unii legându-se cu lanțuri de utilaje, cea mai mare exploatare de cărbuni la suprafață din Marea Britanie, Ffos-y-Fran.

Unul din participanți, Robert Francis, de 70 și ceva de ani, a declarat la BBC că s-a născut în zona rurală desfigurată acum de mina de cărbuni și că nu vrea să mai permită companiilor energetice lacome de profit să contribuie mai departe la încălzirea climatului. El a reamintit că acordul de la Paris promite ținerea încălzirii globale sub limita a două grade peste nivelul dinaintea epocii industriale.

Altă acțiune deja încheiată a campaniei globale, care este într-o măsură coordonată între diferitele grupări ecologiste, a avut loc la 4 mai în Filipine. 8000 de oameni au protestat la Batangas City împotriva proiectului construirii unei centrale electrice pe cărbuni, cerând guvernului să înceteze această practică la scara întregii țări. La sfârșitul marșului a avut loc un serviciu divin al Bisericii Catolice, care sprijină în Filipine efortul ecologist.

În estul Germaniei se organizează în perioada 13-16 mai o acțiune de protest la o exploatare de cărbuni la suprafață, nu departe de Berlin. Unul din organizatori a spus că obiectivul principal este blocarea unui excavator enorm al minei care trece în prezent printr-o perioadă de tranziție: proprietarul ei suedez a vândut-o unui întreprinzător ceh cunoscut pentru obiceiul de a colecționa la prețuri mici surse poluante de energie de care se feresc companiile din țările cu politici ecologice mai avansate. Tranzacția dintre firma suedeză Vattenfall și compania cehă EPH, condusă de omul de afaceri bine-reprezentat în dosarele Panama Daniel Kretinsky, mai trebuie aprobată însă de guvernul Suediei.

Cele mai numeroase acțiuni din cele două săptămâni de proteste împotriva exploatării combustibililor fosili vor avea loc în Statele Unite, majoritatea în organizarea comunităților locale care cer în unele cazuri accelerarea trecerii la surse de energie regenerabilă. Proteste mai ample și mai riscante pentru participanți vor fi ca de obicei cele împotriva marilor conducte de petrol care traversează America de Nord. În Canada este programat un protest împotriva intenției concernului Kinder Morgan de a construi o nouă conductă – un plan pe care guvernul de la Ottawa îl va examina în curând.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG