Linkuri accesibilitate

Afacerile între Vladimir Voronin şi Vlad Plahotniuc pînă în 2009 (RISE)


Nicolae Timofti: o „istorie anti-americană, anti-NATO este una absolut irelevantă în peisajul democraţiei moderne” (ProTv.md).

Deschide.md publică un interviu cu unul dintre autorii săi tradiţionali de editoriale, Iulian Chifu, pentru a explica valenţele primirii de care a avut parte în SUA democratul fără vreo funcţie oficială în statul Republica Moldova,Vlad Plahotniuc. E o deschidere evidentă, fapt de necontestat, arată Iulian Chifu. Vizita este una la nivel important, copntinuă el, şi dacă şi conţiunutul discuţiilor a vizat elemente serioase, poate fi interpretată ca o abordare pragmatică a SUA, raportată la „sediul” real al puterii din Republica Moldova. Analistul încheie prin a enunţa care îi sunt aşteptările faţă de acţiunile ulterioare de pe agenda politică moldovenească: ar trebui să urmeze reforme serioase, cum ar fi o lărgire a spectrului politic pro-european în guvernare, prin împărţirea funcţiilor cu terţe partide. Un exmplu ar fi, la părerea lui Chifu, predarea poziţiei de preşedinte al parlamentului către alt partid pro-european de opoziţie, pentru a marca lipsa de concentrare excesivă a puterii şi demontarea imaginii statului captiv.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:52 0:00
Link direct

Pe site-ul radiochisinau.md apare o explicaţie la subiect oferită în mod exclusiv de Ambasadorul SUA, James Pettit, acestui post de radio. Vizita în SUA a delegaţiei din care face parte şi prim-vicepreşedintele PD este oficială şi a fost coordonată de Ministerul de externe, face o primă precizare şeful diplomaţiei americane la Chişinău. James Pettit mai spune că nu ştie în ce calitate a plecat Plahotniuc în SUA, că întâlnirea cu asistentul pentru Afaceri Europene şi Euroasiatice al secretarului de Stat Victoria Nuland a avut loc la solicitarea delegaţiei moldoveneşti şi că, în calitate de diplomat „discută cu toţi actorii acestui stat”. „Nu noi am votat la alegerile din Republica Moldova, nu noi am ales acest guvern, dar sutem obligaţi, pentru că avem relaţii diplomatice, să conlucrăm cu acest guvern”, a mai spus diplomatul pentru Radio Chisinau.

Protv.md citează comunicatul preşedinţiei care pune punct în subiectul legat de exercițiul militar româno-moldo-american din aceste zile contestat cu vehemenţă de socialişti. Citatul scos în faţă, deci considerat cel mai important e că „istorie anti-americană, anti-NATO este una absolut irelevantă în peisajul democraţiei moderne”, după părerea preşedintelui Nicolae Timofti. Prezenţa militarilor americani în Piaţa Marii Adunări Naţionale e o continuare a tradiţiilor respectate de aliaţii ce au făcut parte din blocul Alianţei, care comemorează împreună victimele celui de-al doilea Război mondial, mai spune Nicolae Timofti în comunicatul citat de proTV.

O nouă anchetă publicată de Rise Moldova pe baza materialelor Panama Papers aduce pentru prima dată dovezi ale relaţiei de afaceri care ar fi existat între Vladimir Voronin şi Vlad Plahotniuc până în 2009, cînd Plahotniuc s-a implicat în politică. Materialele demonstrează că Plahotniuc şi Voronin au gestionat împreună, prin intermediari şi offshore-uri, postul de telelviziune NIT. Compania care a deţinut acest post de televiziune afiliat comuniştilor a fost fondată şi reprezentată de o persoană din anturajul lui Vlad Plahotniuc (Seghei Noscov), mai arată documentele din Panama Papers prezentate de publicaţie, iar ulterior a fost reprezentată de un bancher din anturajul lui Voronin.

XS
SM
MD
LG