Linkuri accesibilitate

Traficul cu refugiați: „activitatea criminală cu cea mai rapidă dezvoltare anul trecut”


Există temeri serioase privind posibile legături între organizațiile teroriste și traficanții de refugiați.

Traficul cu refugiați și imigranți spre Europa a fost anul trecut o „afacere” de 7 miliarde de dolari, relatează publicația online „Quartz”, citând date statistice oficiale și agențiile de presă internaționale.

Peste un million de oameni au căutat azil în Europa, un număr care se apropie de dimensiunea valurilor de refugiați ce au urmat celui de al Doilea Război Mondial. Rob Wainwright, directorul agenției Europol, susține că a fost „activitatea criminală cu cea mai rapidă dezvoltare anul trecut”. În cadrul unei audieri în Parlamentul italian, miercuri, Wainwright declara că valul de migranți a „schimbat radical” scena criminală și că există temeri serioase privind posibile legături între organizațiile teroriste și traficanții de refugiați. Europol are indicii că unele organizații teroriste ar putea folosi structurile criminale de traficanți de refugiați pentru a se finanța.

Directorul Europol, Rob Wainwright
Directorul Europol, Rob Wainwright

Potrivit lui Wainwright există și legături directe între traficanții de refugiați și organizațiile mafiote care se ocupă cu traficul de droguri sau prostituție. În acest context. Europol atrage atenția că anul trecut au „dispărut” cel puțin 10 mii de minori neînsoțiți, înregistrați ca refugiați în Europa. În Italia au „dispărut” peste cinci mii de minori după ce au fost înregistrați de autorități, în Suedia numărul se ridică la circa o mie. Iar Europol-ul are indicii clare că organizațiile mafiote se concetrează de anul trecut asupra refugiaților ajunși în Europa.

Acum câteva luni, Europol a dat publicității un raport în care se arată că peste 90% din refugiații care au ajuns ilegal în Europa au recurs, într-un moment sau altul, la traficanți. Iar Wainwright declara miercuri în Parlamentul Italian că afacerea cu traficul de refugiați ar putea aduce în 2016 câștiguri și mai mari dacă numărul solicitanților de azil continua să crească.

Este ceea ce ar trebui să împiedice acordul încheiat la începutul lui aprilie de Uniunea Europeană cu Turcia. În schimbul liberalizării regimului de vize și al unui ajutor de miliarde de euro în următorii trei ani, Ankara a acceptat să ia înapoi refugiații sirieni ajunși ilegal în Europa, mai ales în Grecia și Italia. Să-i cazeze în centre de refugiați, să-i înregistreze pentru ca aceștia, ulterior, să poată emigra legal într-o țară din Uniunea Europeană.

Acordul cu Turcia a fost făcut necesar și de decizia țărilor din Balcani de a închide calea refugiaților spre Uniunea Europeană; blocarea rutei balcanice s-a făcut cu ajutorul și sprijinul unor state EU, în primul rând Ungaria și Austria. A oprit temporar valul de refugiați și migranți, dar, reversul medaliei, arată organizații pentru apărarea drepturilor omului, este creșterea numărului de rețele de traficanți.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG