Linkuri accesibilitate

Generalul american Curtis Scaparrotti a preluat oficial comanda forțelor NATO din Europa


Ashton Carter: Curtis Scaparrotti e un „general al soldaților”

Curtis Scaparrotti a fost comandant al trupelor americane în Coreea de Sud, anterior fiind prezent şi în Afganistan și Irak. O relatare despre cel care preia aceasta importanta functie a Aliantei Nord Atlantice.

În vârstă de 60 de ani, generalul Curtis Scaparrotti a devenit oficial al 18-lea comandant suprem al forțelor Alianței Nord Atlantice, post strategic inaugurat în 1951 de generalul Dwight Eisenhower, care mai târziu a deținut și funcția de președinte al Statelor Unite, scrie APE.

Scaparrotti îl succede în funcție pe generalul american de aviație Philip Breedlove. Numirea sa vine pe fondul creșterii tensiunilor cu Federația Rusă, urmare a acțiunilor Kremlinului în estul Ucrainei și anexarea, în 2014, a peninsulei Crimeea.

În cursul audierilor sale din Senatul Statelor Unite, în aprilie, generalul Scaparrotti a declarat, citat de agențiile de presă: „Ne aflăm într-un moment crucial pentru că Europa se confruntă cu amenințări și provocări strategice numeroase”. Astăzi, la o conferință de presă comună cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, generalul Scaparrotti și-a reiterat intenția de a întări prezența NATO în Europa, continuând astfel linia predecesorului său:

„Ținând cont de amenințările la adresa securității, cooperarea transatlantică este necesară mai mult ca niciodată. Vom continua să ne apărăm reciproc, bazându-ne pe solidaritate, pe valori comune și pe asumarea reciprioca a responsabilităților”.

Potrivit corespondentului Europei Libere Charles Recknagel, astăzi există aproape 65.000 mii de militari americani staționați permanent în Europa. În perioada Războiului Rece numărul lor era de 300.000.

Până acum, Washingtonul a preferat o rotație a trupelor în statele central- și est europene. Totuși, acest lucru nu a redus din nemulțumirea unor aliați NATO urmare a escaladării crizei din estul Ucrainei.

Starea de neliniște rămâne ridicată în special în țările Baltice și Polonia, unde autoritățile vorbesc despre o posibilă amenințare din partea Moscovei. Generalul Scaparrotti și-a nuanțat miercuri poziția față de relația cu Federația Rusă:

„În ce privește Federația Rusă, este important să fim foarte consistenți și foarte exacți în comunicarea noastră. Eu cred că trebuie să avem un dialog, doar așa ne putem asigura că nu vor exista accidente sau interpretări. Însă aș adăuga că ne așteptăm ca (Federația Rusă n.a.) să adere la normele internaționale, până atunci, însă, comunicarea la care ma refer va fi destul de limitată”.

Ministrul american al Apărării, Ashton Carter, e citat de Associated Press cu declarația că generalul Curtis Scaparrotti e un „general al soldaților”.

Absolvent al prestigioasei academii militare West Point și comandant al trupelor americane în Coreea de Sud, desemnarea generalului Curtis Scaparrotti a fost „o alegere ușoară”, a adăugat ministrul american al Apărării.

XS
SM
MD
LG