Linkuri accesibilitate

Controverse în jurul expoziției de tehnică militară americană


Un transportor blindat în cadrul exercițiului militar „Dragon Pioneer” 2016
Un transportor blindat în cadrul exercițiului militar „Dragon Pioneer” 2016

Socialiștii cer convocarea unei ședințe extraordinare a legislativului la 10 mai, pentru audieri despre prezența militarilor americani în R. Moldova.

Deschiderea oficială a exercițiului militar moldo-româno-american „Dragoon Pioneer” va avea loc pe miine dimineata la Batalionul de Geniu, din Negreşti, raionul Străşeni. Exercițiul include activități de pregătire a efectivului medical, mentenanță și operațiuni geniste.

Momentele cheie ale exercițiului vor fi tratamentul și evacuarea medicală, mentenanța tehnicii în condiții de câmp si operațiuni de distrugere simple. Exercițiile preconizate vin ca rezultat al unei cooperări continue între SUA și Moldova şi care vizează sporirea potențialului de apărare al Republicii Moldova și creșterea interoperabilității dintre militarii americani și moldoveni, se arata intr-un comunicat al ambasadei americane la Chisinau. Initial militarii americani care participa la aceasta operatiune si echipamentele pe care le folosesc ar urma sa fie expuse de 9 mai, Ziua Victoriei, in Piata Marii Adunari Nationale de la Chisinau. Președintele Nicolae Timofti a recomandat însă ca militarii americani aflați la exerciții în Moldova să-și expună tehnica la 9 mai în altă parte decât în Piața Marii Adunări Naționale, de pildă la o unitate militară.

Președinția consideră că expoziția cu tehnică militară din dotarea armatei Statelor Unite în inima capitalei, în ziua de 9 mai, „poate genera speculații negative în rândul populației, cât și în cel al partenerilor Republicii Moldova care nu au fost invitați să participe la expoziție”. Cel puțin așa argumentează consilierul prezidențial recomandarea cu privire la schimbarea locului pentru desfășurarea evenimentului. În acest context, decizia aparține însă ministerului Apărării, spune secretarul general al Președinției, Ion Păduraru.

Ion Păduraru: „Opinia președinției a fost expusă de consilierul Barbăneagră, pornind de la anumite informații care existau. Republica Moldova nu-i doar Piața Marii Adunări Naționale. Deci asta a fost expus într-o opinie de oportunitate și nicidecum de interzicere, nu-i vorba de interzicerea unui eveniement, pentru că totul este coordonat cu președintele, intrarea militarilor americani, participarea la manevre, graficul și restul elementelor acestor manevre sunt coordonate cu președinția. Poziția ministerului Apărării este greu de înțeles fiindcă dacă există insistența de a organiza, să vină să discute cu preșdedintele și va fi organizată, care este problema, deci nu poate fi vorba de un conflict la acest capitol.”

În ciuda acestei recomandări, ministrul Apărării, Anatol Șalaru, spune că decizia rămâne neschimbată.

Anatol Șalaru: „Este o recomandare a președintelui. Eu nu comentez recomandările și declarațiile președintelui. Noi am informat președinția despre organizarea acestei acțiuni de comemorare a victimelor războiului și ea rămâne în vigoare pentru Piața Marii Adunări Naționale.”

Trupe americane deplasîndu-se în Moldova
Trupe americane deplasîndu-se în Moldova

Recomandarea consilierului prezidențial este făcută în contextul în care sunt anunțate mai multe proteste. O formațiune parlamentară de opoziției, Partidul Socialiștilor, a anunțat că va pregăti acțiuni de rezistență în cazul în care blindatele americane vor dori să ajungă la expoziția din Piața Marii Adunări Naționale. Liderul socialiștilor, Igor Dodon, s-a adresat direct militarilor americani în cadrul unei conferințe de presă.

Igor Dodon: „Dau asigurări și vin cu un mesaj către militarii străini (n.r. americani), nu încercați să intrați pe 9 mai în Chișinău, nu riscați. Eu vă promit că vor fi mii de persoane care nu vor admite ca tehnica militară să intre în Chișinău. Vreți ca tot globul pământesc să vadă tancuri americane aruncate cu ouă și cu alte lucruri care sunt pregătite? Eu vreau să vă spun că noi foarte serios ne vom pregăti pentru ziua de 9 mai.”

Deputații socialiști cer și convocarea unei ședințe extraordinare a legislativului în data de 10 mai, la care să fie audiați șefii instituțiilor de forță cu privire la aflarea militarilor americani în Republica Moldova și exercițiile pe care le desfășoară. Pentru convocarea unei astfel de ședințe, demersul socialiștilor mai trebuie să fie semnat de cel puțin 10 deputați, iar Igor Dodon a spus că mizează pe semnăturile democraților și ale comuniștilor. Acest lucru ar fi imposibil însă din punct de vedere juridic, spune deputatul democrat, Sergiu Sîrbu.

Sergiu Sîrbu: „O ședință extraordinară în cadrul unei sesiuni ordinare nu se admite. Asta este o prevedere constituțională. Sesiunea extraordinară poate fi convocată doar între sesiunile ordinare, iar semnăturile pentru convocarea ședinței nu este necesar. El este membru al biroului permanent, nu are decât să facă demersuri la biroul permanent pentru ca acesta să decidă când va avea loc ședința plenară. Ce ține de aceste acțiuni, vreau să-i reamintesc domnului Dodon că acordul de colaborare în cadrul IPAP NATO a fost semnat în anul 2002 de către președintele Voronin, iar din câte înțeleg aceste exrciții au loc anume în cadrul acestei colaborări.”

Trupele americane au ajuns în Moldova în data de trei mai, pentru a participa în cadrul unor exerciții comune cu militarii moldoveni, care se vor desfășura până pe 20 mai.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG