Linkuri accesibilitate

Ashton Carter: „Ne vom apăra aliații, ordinea internațională legală și viitorul pozitiv pe care aceasta îl crează”


Ministrul american al apărării Ashton Carter, gen. Joseph Dunford, gen. american Curtis Scaparrotti și gen Philip Breedlove la ceremonia de marți de la Stuttgart
Ministrul american al apărării Ashton Carter, gen. Joseph Dunford, gen. american Curtis Scaparrotti și gen Philip Breedlove la ceremonia de marți de la Stuttgart

Declarații la ceremonia de instalare a generalului de armată Curtis Mike Scaparotti in functia de sef al Comandamentului European si principalul lider NATO in Europa.

Ministrul american al apararii Ashton Carter s-a referit in timpul unei ceremonii la actiunile Rusiei in Europa. Despre declarațiile ministrului o relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

Ministrul american al apararii, Ashton Carter a spus ca agresiunea Rusiei in Europa „întoarce timpul inapoi” si ca actiunile razboinice ale Kremlinului antreneaza întărirea fortei militare NATO pe flancul estic. „Nu urmarim un razboi rece si cu-atit mai putin unul fierbinte cu Rusia” – a spus Carter, continuind „Nu urmarim sa facem din Rusia un inamic. Dar nu aveti nici o indoiala, ne vom apara aliatii, ordinea internationala legala si viitorul pozitiv pe care aceasta il creaza”.

Aceste declaratii au fost facute la ceremonia de instalare a generalului de armata Curtis Mike Scaparotti in functia de sef al Comandamentului European si principalul lider NATO in Europa. Remarcile lui Carter reflecta ingrijorarea administratiei cu privire la actiunile Rusiei in estul Ucrainei, anexarea Crimeei in 2014 si ceea ce Carter a caracterizat drept eforturile Rusiei de a intimida tarile baltice pe care Statele Unite au datoria sa le apere, ca membrii in NATO.

Dar ministrul american a spus ca cel mai deranjant este usurinta cu care anumite voci din Rusia se refera la folosirea de armament nuclear. Carter este de parere ca aceasta retorica pune sub semnul intrebarii angajamentul Moscovei pentru securitate strategica si respectarea normelor impotriva folosirii armamentului nuclear. Sfirsitul razboiului rece parea sa anunte incheierea pericolului unei confruntari nucleare cu Rusia.

Alocutiunile de la investirea noului commandant reflectă îngrijorare in America. Fostul commandant al fortelor americane din Europa a spus ca si-a inceput cariera in anii razboiului rece, incercind sa mentina pacea. „Cred ca aceasta cariera se incheie incercind sa impiedicam un nou razboi rece si continuind sa mentinem pacea” - a spus generalul de aviatie Philip Breedlove.

XS
SM
MD
LG