Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: portalul Sănătate Info


Invitata de astăzi este Elena Cioina

„Pe Sănătate INFO citiți în ce măsură promisiunea premierului Pavel Filip de a majora salariile cadrelor medicale este posibilă. Demnitarul a anunțat în timp ce-și prezenta raportul de activitate că sănătatea e primul loc în agenda sa și ca să demonstreze acest lucru a spus că din iulie salariile cadrelor medicale vor fi mărite cu 20 la sută.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:38 0:00
Link direct

Promisiunea lui Pavel Filip vine după ce ministrul Sănătății Ruxanda Glavan a făcut același lucru la începutul anului. Atunci ea spunea că doctorii vor primi salarii mai mari din aprilie, ceea ce nu s-a întâmplat, cel mai probabil pentru că nu a fost adoptată nici Legea Fondului Asigurărilor Obligatorii de Asistență Medicală.

Opiniile doctorilor privind promisiunea guvernanților se împarte. Unii spun că anunțul are iz electoral, dar totuși speră că autoritățile se vor ține de cuvânt. Alții s-au întrebat cum e posibil acest lucru în condițiile în care nu avem nici măcar buget pentru 2016. LA rândul său, fostul ministru al Finanțelor, Veaceslav Negruță spune că majorarea ar putea fi posibilă, dar cu unele sacrificii. „S-ar putea ca unele programe finanțate prin Compania Națională de Asigurări în Medicină să fie oprite pentru a face posibilă majorarea salariilor cadrelor medicale”, a declarat Negruță.

Campania #VremLocaluriFaraFum, lansată pe facebook de Platforma E-Sănătate, continuă. Jurnaliști, actori, doctori și deputați postează mesaje video sau poze în susținerea prevederii care interzice fumatul în spațiile publice închise. Filmulețele sunt vizualizate de mii de internauți care se declară împotriva fumatului în spațiile publice închise și în mai multe locuri publice deschise.

Campania a fost lansată în contextul în care pe 31 mai interdicția intră în vigoare, iar mesajul ei este un îndemn atât pentru fumători ca să nu inunde spațiul public cu miros de tutun, cât și pentru cei care nu fumează și își doresc să respire aer curat.

Tot pe Sănătate Info continuăm subiectul privind calitatea alimentației în școli și grădinițe. Astfel, responsabilii de Sănătatea Publică spun că aceasta depinde foarte mult de banii pe care îi alocă ministerul finanțelor și nu meniurile propriu zise. Instituția ar oferi prea puține resurse financiare pentru alimentație de calitate, spun responsabilii de la CNSP. Totuși, ei recunosc că în Moldova nu există standarde care ar stabili clar principiile de alimentație și nutriție ale elevilor și copiilor de la grădiniță, iar ghidurile în bază cărora se fac meniurile sunt mai vechi de un deceniu. Grupul de lucru care trebuie să elaboreze meniuri noi au la dispoziție două luni ca să schimbe lucrurile.”

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG