Linkuri accesibilitate

Un exercițiu militar în Moldova cu participare simbolică americană


Moldoveni salută sosirea militarilor americani la punctul de frontieră Sculeni (Foto: Sorin Bucătaru)
Moldoveni salută sosirea militarilor americani la punctul de frontieră Sculeni (Foto: Sorin Bucătaru)

Anatol Șalaru: „venirea acestor militari a fost folosită de Igor Dodon pentru campanie electorală”.

Coloana de vehicule militare americane care a intrat în această dimineață în Republica Moldova dinspre România pentru a participa la un exercițiu comun alături de militarii moldoveni a fost întâmpinată la frontieră de un grup de localnici, purtînd steagul Statelor Unite și de câteva zeci de protestatari anti-NATO, activiști ai Partidului Socialiștilor.

Pe pagina personală de Facebook, liderul PSRM, Igor Dodon, a scris: „deputații socialiști, alături de activiștii gărzii tinere au blocat drumul la intrarea în Republica Moldova, prin vama Sculeni și verifică documentele militarilor NATO”. Ministerul Apărării din Republica Moldova încă nu a comentat incidentul.

Într-o reacție la afirmațiile lui Igor Dodon, ministrul apărării Anatol Șalaru a declarat în cursul dimineții: „Nu au nici un drept să ceară documentele, nu au nici un drept să verificie documentele militarilor. Este un acord bilateral dintre țări, nu este nevoie să fie un acord bilateral între comandați de unități, între ministere. Este vorba de un acord bilateral dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Statelor Unite ale Americii. De asemenea, aceste aplicații au fost aprobate de comandantul suprem, de președintele Republicii Moldova. Noi avem un plan de lucru, între ministerele noastre, iar acest plan a fost aprobat anul trecut, iar venirea acestor militari a fost folosită de Igor Dodon pentru campanie electorală. Militarii americani au mai venit în Republica Moldova, și niciodată nu au făcut tam-tam pentru că nu era campanie electorală.”

Opoziția socialistă de la Chișinău și-a anunțat săptămâna trecută intenția de a protesta împotriva a ceea ce a numit „marșul” militarilor americani prin Moldova. Liderul socialist Igor Dodon a spus că prezența „trupelor NATO” ar încălca neutralitatea Moldovei și Constituția.

Într-un interviu pentru Europa Liberă, ministrul moldovean al Apărării, Anatol Șalaru, a respins criticile socialiștilor. „Militarii americani vin să îi învețe pe militarii noștri din trupele de geniu să demineze, să neutralizeze obiectele explozibile depistate și rămase din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Ei nu sunt unități de luptă, sunt unități de geniu. Este un lucru diferit”, a spus ministrul Șalaru. El a mai adăugat că neutralitatea Moldovei este amenințată de o singură țară și că acestă țară „are trupele rusești de ocupație în Transnistria”, aluzie la Federația Rusă.

Potrivit portalului Moldova.org, un grup de oameni de la Sculeni, raionul Ungheni, a salutat intrarea în ţară a convoiului american.

Potrivit Ministerului Apărării, exercițiul „Dragon Pioneer” începe astăzi, 3 mai și va dura până la 20 mai și este o premieră pentru Republica Moldova. Cei 200 de militari americani cu aproape 60 de vehicule care au intrat pe la vama Sculeni, urmează să-și continue drumul pe traseul Strășeni-Fălești-Negrești. Americanii ar urma să fie prezenți cu o expoziție a tehnicii militare în Piața Marii Adunări Naționale pe data de 9 mai, de Ziua Victoriei în cel de-al Doilea Război Mondial.

Previous Next

XS
SM
MD
LG