Linkuri accesibilitate

Un moment de tensiune în raporturile americano-pakistaneze


Un avion de luptă F-16 fighter la parada militară de la Islamabad cu ocazia Zilei Naționale a Pakistanului
Un avion de luptă F-16 fighter la parada militară de la Islamabad cu ocazia Zilei Naționale a Pakistanului

Membrii Congresului Statelor Unite se opun ca avioane de tip F16 să fie livrate Pakistanului și plătite din fonduri guvernamentale.

Statele Unite au comunicat Pakistanului ca va trebui sa plateasca pentru avioanele de tip F16. Care este ratiunea acestei solicitari, care inlocuieste ajutorul promis anterior? O relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

Membrii Congresului Statelor Unite se opun ca avioane de tip F16 sa fie livrate Pakistanului si achitate din fonduri guvernamentale americane. Statul american a aprobat in februarie livrarea catre Pakistan a opt avioane de lupta de tip F16 construite de firma Lockheed Martin, impreuna cu radare si alte echipamente a caror valoare se ridica la 699 de milioane de dolari.

Cu toate acestea, senatorul republican Bob Corker a spus ca se va folosi de prerogativele sale de presedinte al Comisiei pentru relatii internationale pentru a transmite Pakistanului ca trebuie sa faca mai mult in lupta impotriva extremistilor. Pozitia senatorului reflecta o opinie care se manifesta in rindurile republicanilor dar si democratilor care cred ca Islamabadul sprijina grupari militante care iau ca țintă afgani si americani si ca Pakistanul nu sprijina procesul de reconciliere in Afganistanul vecin.

Purtatorul de cuvint al Departamentului de Stat, John Kirby, a spus ca opozitia din Congres inseamna ca fonduri guvernamentale nu pot fi alocate pentru achizitionarea avioanelor. „Tinind cont de obiectiunile din Congres le-am spus pakistanezilor ca trebuie sa foloseasca fonduri proprii” – a aratat purtatorul de cuvint.

Kirby a explicat ca Departamentul de Stat se opune conditionarii finantarii pentru Pakistan si crede ca o politica de cooperare cu Pakistanul e de natura sa contribuie la eforturile anti-terorism. In Pakistan, Syed Tariq Fatemi, care este consilier pentru politica externa al premierului nu s-a referit in mod special la avioanele F16, dar a spus ca nu sint apreciate, in suficienta masura, eforturile ample ale tarii sale impreuna cu administratia americana pentru combaterea pericolului terorist.

XS
SM
MD
LG