Linkuri accesibilitate

„Red My Lips” – o acțiune de solidaritate cu victimele hărțuirii sexuale


…al cincilea an în plan global și în premieră pentru Republica Moldova.

Lungimea pretins provocatoare a fustei, culoarea aprinsă a rujului pus pe buze şi nici măcar flirtul nu înseamnă consimțământul aprioric pentru hărţuire. Acesta este unul dintre mesajele campaniei „Red My Lips”, care în traducere ar însemna – îmi vopsesc buzele în roșu. Bărbați și femei s-au rujat strident în semn de solidaritate cu victimele hărțuirii sexuale, atât în stradă, la serviciu, dar mai ales pe internet. Iată de ce vom vedea astăzi in imagini buze roșii și mesaje de solidarizare cu victime ale abuzurilor.

Campania „Red My Lips” în Moldova
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:46 0:00

Deja al cincilea an în plan global și în premieră pentru Moldova, aprilie a fost recunoscută luna sensibilității opiniei publice cu privire la hărțuirea sexuală. De ce buzele rujate în roșu aprins? Pentru că ele sunt de multe ori asociate cu sexualitatea și atracția, iar victimele continua să fie acuzate că ar fi fost hărțuite din cauza înfățișării lor, chiar dacă singurul vinovat este abuzatorul, susțin organizatorii campaniei. Pe de altă parte, tot buzele roșii reprezintă și o formă foarte vizibilă de exprimare, explică ei.

Daniela Tănase
Daniela Tănase

Pe Daniela am întâlnit-o în centrul Chișinăului. O tânără liceană cu ochelari negri, părul în vânt și buze roșii. Ea este una dintre cele aproximativ 250 de persoane care s-au implicat în cadrul acțiunii desfășurate în Moldova . Adică a publicat pe o rețea de socializare fotografia cu ea rujată în roșu cu un mesaj despre importanța consimțământul în cadrul relațiilor sexuale.

Daniela Tănase: „Mie îmi place să port rujul ăsta roșu. Eu mă simt puternică atunci când îl port. Desigur, deseori mă întreabă lumea de ce anume roșu. Eu le explic de ce eu îl port. Asta îmi dă mie un confort oarecare. În societate, de obicei, victima este blamată pentru actul de hărțuire în sine, anume pentru că a prezentat o anumită ținută, din cauza machiajului, a comportamentului. Trebuie să ne arătăm solidaritatea, să rezolvăm cumva problema asta. ”

Campania „Red My Lips”, inițiată în SUA de către o supraviețuitoare a abuzului sexual, în scurt timp și-a găsit susținători în întreaga lume. În Moldova, acțiunea s-a desfășurat în mare parte pe internet, pe o rețea de socializare unde sunt activi tinerii. Laitmotivul inițiativei este consimțământul, acordul clar, informat și benevol dintre cei implicați în activitatea sexuală, scriu organizatorii pe pagina lor de internet. Iar activitatea sexuală, explică ei, nu presupune doar actul sexual implicit! Aceasta include și îmbrățișările, săruturile, giugiulelile și atingerea corpului cuiva într-o manieră sexuală. Și hărțuirea sexuală poate fi evitată prin solicitarea și primirea consimțământului. În special printre tineri, aceasta este o problemă frecventă, din care motiv au și decis să aducă în discuție acest subiect, explică Igor Zaharov, coordonator programe Wave Week Moldova, din cadrul Asociației de Dezvoltare Creativă, organizație care împreună cu voluntarii Corpului Păcii au inițiat acest proiect și în Moldova.

Igor Zaharov
Igor Zaharov

Igor Zaharov: „Prin rezultatele pe care noi le-am avut, noi încă o dată ne-am convins că este această problemă în societatea noastră, ea trebuie abordată, în special cu tinerii noștri. Scopul campaniei este de a sensibiliza opinia publică cu privire la această problemă. Să spunem că există o asemenea problemă, noi o abordăm și vă îndemnăm și pe voi să discutați despre aceste lucruri, să ajungeți să trageți anumite concluzii. ”

Acum doi ani, membrii Grupului de Inițiative Feministe din Moldova au decis să aducă discuția despre hărțuirea sexuală, din spațiul internetului în stradă și au organizat în centrul Chișinăului un marș. Victoria Apostol, co-fondatoare a organizației, este convinsă că acesta este o problemă gravă, despre care, în societatea noastră, mai degrabă se preferă a nu discuta sau trece cu privirea.

Victoria Apostol
Victoria Apostol

Victoria Apostol: „Hărțuirea sexuală, hărțuirea stradală, a ajuns să fie atât de normalizată, încât tuturor ne pare că e ceva firesc, că așa trebuie să se întâmple lucrurile. Problema este destul de gravă și e și mai gravă prin faptul că nu discutăm despre ea public și că nu foarte multe persoane sunt conștiente de existența acestei probleme. Recunoașterea problemei este primul pas și al doilea pas ar fi să încercăm să găsim soluții. ”

De cele mai multe ori, să pipăi o femeie pe stradă sau la serviciu, să o șuieri sau să-i adresezi cuvinte urâte pentru că e îmbrăcată sau arată într-un fel considerat ademenitor, pentru multe persoane din jurul nostru ar părea ceva nu tocmai grav, susține și Igor și Victoria. De fapt, inclusiv asta înseamnă hărțuirea sexuală, lucru despre care nu prea se discută nici la școală și nici în familie. Prin urmare demolarea acestei conjuraţii poate fi făcută în oricare din punctele cercului vicios, bunăoară, prin alăturarea la inițiativa „Red My Lips”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG