Linkuri accesibilitate

Reprezentanții UE și ai Consiliului Europei avertizează Chișinăul împotriva unui control excesiv al comunicațiilor pe Internet


Șeful delegaţiei UE, Pirkka Tapiola, sugerează autorităţilor de la Chişinău să se asigure că libertăţile fundamentale ale omului vor fi respectate înainte de a adopta supranumita lege „Big Brother”. „Înţelegem pe deplin nevoia îmbunătăţirilor procedurilor de investigare a crimelor cibernetice, dar noile reglementări trebuie să fie elaborate cu prudenţă ca să nu afecteze drepturile fundamentale cu privire la viaţa privată şi libertatea de exprimare”, a spus Pirkka Tapiola joi, la o conferinţă pe tema libertăţii Internetului. „E nevoie de o definiţie precisă a tipurilor de infracţiuni care ar justifica supravegherea sporită sau blocarea site-urilor şi de o reglementare clară cu privire la ce se întâmplă cu aceste date după ce a fost efectuată urmărirea penală”, a mai spus diplomatul.
Jose Luis Herrero, şeful oficiului Consiliului Europei la Chişinău, a îndemnat la aceeaşi conferinţă autorităţile să nu încerce să „redescopere America”, ci să apeleze la experienţa statelor europene care deja au experință cu aceste probleme.
Luna trecută, guvernul de la Chişinău a trimis în Parlament o lege îndreptată împotriva pornografiei care ar permite blocarea site-urilor, verificarea email-urilor, sms-urilor și ar obligă operatorii să stocheze datele utilizatorilor în cazul investigării unor astfel de infracţiuni. Mai multe organizaţii ale societăţii civile au calificat proiectul drept „limitare a libertăţii pe internet”.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG