Linkuri accesibilitate

Austria impune cele mai stricte reguli din Europa pentru acceptarea refugiaților


La frontiera Austriei cu Slovenia
La frontiera Austriei cu Slovenia

În baza noii legislații, condițiile puse în fața refugiaților pentru a intra în Austria și a depune o cerere de azil devin aproape imposibil de îndeplinit.

Primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Austria a fost un șoc: pentru prima data de la al Doilea Război Mondial, nici unul din candidații partidelor tradiționale, social-democrat sau conservator, nu a intrat în turul de balotaj; și tot pentru prima data, cursa prezidențială este condusă de candidatul formațiunii eurosceptice și xenofobe, Partidul Liberal (FPO). Pe acest fundal, Parlamentul de la Viena a adoptat miercuri cele mai restrictive reguli, în Europa, privind acceptarea refugiaților.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:58 0:00
Link direct

În baza noii legi, majoritatea refugiaților pot fi întorși încă de la graniță, condițiile puse în fața lor pentru a intra în Austria și a depune o cerere de azil fiind aproape imposbil de îndeplinit. Oricum, dreptul la azil atât de greu obținut, va fi limitat la trei ani.

Noua lege permite deasemeni decretarea unei așa-numite „stări de urgență migratorie” dacă numărul refugiaților s-ar ridica peste limita impusă de autorități (80 de cereri de azil pe zi și 3.200 de refugiați în tranzit, tot pe zi).

„Noua lege este o violare flagrantă a principiului european de a proteja refugiații” a declarat Gauri van Gulik, director al Amnesty International, Europa.

Ministrul austriac de interne Wolfgang Sobotka a replicat că Austria nu poate rezolva toate problemele lumii și că limitarea dreptului la azil este necesară atâta timp cânt alte țări europene „nu-și fac lecțiile” și nu încearcă să oprească fluxul de refugiați.

În 2015, prin Austria au trecut majoritatea migranților care au căutat azil în Germania, iar peste 90 de mii din ei au cerut azil în Austria, un număr echivalent cu 1% din populația țării.

Se adaugă noile controale impuse de Austria la granița cu Italia. Cele mai supărătoare sunt cele de pe autostrada spre Italia, din dreptul pasului Brenner. Este una din cele mai circulate artere europenepe direcția nord-sud, drumul luat de zeci de mii de camioane și milioane de turiști anual. Acum, guvernul de la Viena se gândește chiar la ridicarea unui gard de sârmă ghimpată în drepul pasului Brennner. Măsuri criticate imediat la Roma pentru că Italia riscă să devină acum ușa spre Europa, fiind în acest moment singura rută deschisă pentru refugiații care vor să ajungă în nordul Europei,n după ce s-a închis ruta balcanică, la insistențele și cu ajutorul Austriei, între altele.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG