Linkuri accesibilitate

O parte din precondițiile FMI pentru a relua negocierile cu Moldova rămân neîndeplinite (Pirkka Tapiola/report.md)


Circa 45% dintre acțiunile asumate de Guvernul Filip și Parlamentul de la Chișinău în Foaia de parcurs privind agenda de reforme prioritare nu au fost îndeplinite la termen (Ziarul Național).

Republica Moldova nu e un regim autoritar, nu e un stat polițienesc și nici oligarhie, afirmă, într-un interviu pentru „epochtimes.ro”, analistul politic Igor Boțan. In opinia sa, Republica Moldova este un fel de „feudă a domnului Plahotniuc, care face ce vrea”. Igor Boțan notează că sub presiunea protestelor la care se cere, între altele, declanșarea alegerilor anticipate, guvernanţii fac anumite cedări. Or, anticipatele ar însemna „moartea politică a actualilor guvernați, care dacă pleacă, o fac pentru totdeauna”. Igor Boțan crede că problema alegerilor anticipate ar putea reveni în prim plan după cele prezidențiale din octombrie. „Totul va depinde de cine va obține postul de șef al statului şi de evoluțiile social-economice”, crede Igor Boțan.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:37 0:00
Link direct

Ziarul de Gardă” scrie despre dosarul penal al proaspătului șef al Inspectoratului General al Poliției (IGP), Alexandru Pânzari, cercetat pentru depășirea atribuțiilor de serviciu în dosarul violențelor din aprilie 2009. Dosarul a ajuns la Curtea de Apel Chișinău, după ce Pânzari a fost achitat de prima instanță. Actualul șef al IGP, care atunci era șef al Departamentului Instituții Penitenciare, nu riscă închisoare, deoarece termenul de prescripție pentru săvârșirea acțiunii a expirat, scrie sursa citată. Alexandru Pânzari spune că nu mizează pe termenul de prescripție și că va fi achitat pentru că este nevinovat. De cealaltă parte, avocata părții vătămate promite să aducă martori care vor proba vinovăția lui Pânzari, dar și faptul că, în perioada de prescripție, acesta a mai comis o infracțiune.

Tot în ediția tipărită a „Ziarului de Gardă” citiți opinii ale unor oameni simpli, experți și politicieni despre activitatea guvernului Filip la expirarea termenului de o sută de zile de la învestire. Analistul politic Mihai Cernenco afirmă că „Guvernul Filip s-a dovedit a fi cel mai slab din câte le-a avut Republica Moldova”. Analistul îl asociază cu guvernul Tarlev „lipsit de inițiativă și capacități administrative, care nu face decât să fie comod „şefului”, aşa cum o făcea V. Tarlev pe vremea lui Voronin”. „Ziarul de Gardă” amitește că la inaugurarea sa în funcție Pavel Filip a promis că într-o lună vor fi recuperate întârzierile în realizarea Planului de acţiuni RM-UE, că în trei luni va fi elucidat cazul miliardului furat şi va fi semnat un nou acord de finanțare cu FMI.

La același subiect, „Ziarul Național” publică un bilanț realizat de membrul Delegației la Comitetul parlamentar de asociere UE-RM, eurodeputatul Siegfried Mureșan. El susține că circa 45% dintre acțiunile asumate de Guvernul Filip și Parlamentul de la Chișinău în Foaia de parcurs privind agenda de reforme prioritare nu au fost îndeplinite la termen. „Îmi este teamă că întârzierile de până acum vor atrage după sine alte întârzieri, iar calendarul asumat de autoritățile moldovenești în fața partenerilor internaționali să nu fie deloc respectat. Acest lucru nu va fi deloc bine văzut la Bruxelles. Ca să rezum analiza de bilanț: voință, da, putință, ba”, a declarat deputatul european Siegfried Mureșan.

„Newsmaker.md” publică reacţii la discursul în ajunul Paştilor al Mitropolitului Vladimir în plenul Parlamentului. Capul Mitropoliei Moldovei le-a spus miercuri deputaților, între altele, că legea egalității de șanse ar fi o înjosire a creștinilor moldoveni. „Momentul rușinii e atunci când într-un stat „laic” inviți reprezentantul unei singure religii să vorbească Parlamentului și întregii țări, iar acesta promovează ură și discriminare” este comentariul juristul de la Promo-Lex, Dumitru Slusarenco, preluat pe reţea de socializare Facebook. În articol puteţi citi şi reacţiile deputaţilor majorităţii, dar şi din opoziţie.

Igor Volniţchi notează, într-un articol de opinie pe „tribuna.md”, că PL, aflat într-un declin de imagine evident, ar putea să-şi recâştige poziţiile pierdute, dacă va acţiona în baza unei strategii clare, prin care să stabilească, între altele, „poziţia sa în cadrul alianţei de guvernare pentru a nu-şi pierde identitatea politică”. Strategia ar trebui să includă trei compartimente şi anume activitatea Primarului capitalei şi a echipei de consilieri în CMC; activitatea echipei ministeriale a PL; activitatea fracţiunii parlamentare a PL, afirmă Volniţchi. El crede că PL ar mai trebui să-şi reconfirme şi apartenenţa la curentul unionist, cu care pare să nu mai fie asociat ca în trecut.

Într-un interviu pentru „report.md”, ambasadorul UE, Pirkka Tapiola, sugerează că o bună parte din precondițiile FMI pentru a relua negocierile cu Moldova rămân restante. „Ceea ce am văzut până acum este diagnosticul finalizat pentru trei bănci aflate sub supraveghere specială și că alte trei bănci implicate în celebrele combinații financiare de anul trecut au fost lichidate”. Ambasadorul și-a exprimat speranța că restanțele vor fi realizate „pentru a obține un cadru de lucru ce va ajuta Moldova să se miște înainte”.

La doi ani de la liberalizarea vizelor, Dionis Cenuşă, notează într-un comentariu pentru agenţia de presă IPN, că pentru a nu pune în pericol regimul de vize e nevoie de eforturi în administrarea migraţiei şi buna gestionare a frontierelor. „Pe termen mediu şi lung, păstrarea regimului liberalizat de vize pentru Moldova depinde de stabilitatea agendei europene la Chişinău, dar şi de supravieţuirea Zonei Schengen”, concluzionează autorul.

XS
SM
MD
LG