Linkuri accesibilitate

Un proiect umanitar al Ambasadei SUA în Moldova inaugurat la Ceadîr-Lunga


James Pettit: „Acest proiect reflectă dorința noastră de a dezvolta aici educația și noua generație, deoarece reprezintă viitorul R. Moldova”.

Grădiniția din Ceadîr-Lunga a fost modernizată cu sprijinul ambasadei americane, care a investit 125 de mii de dolari în toalete noi, în uscătoare de mâini şi în țevin noi de apă. Cum declară directoarea grădiniței corespondentei Europei Libere, reparațiile au costat cât jumătate din bugetul anual al instituției.

Reportaj de la Ceadâr-Lunga
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:24 0:00
Link direct

Coliță este unul din cei aproape 300 de copii care frecventează grădinița nr. 8 din Ceadîr-Lunga. Un copil energic care, mai nou, a îndrăgit să-și spele mâinile. Explicația e simplă: după asta poate folosi uscătorul de mâini. Un fel de minune a tehnicii pe care copiii din această grădiniță au descoperit-o de curând. Uscătorul de-a dreptul îi fascinează.

Investiţia poporului american în educaţia copiilor din Găgăuzia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:20 0:00

Coliță: „Uscătoarele, dați-mi voie mie să spun, ele usucă mâinile când le pui dedesupt, când sunt mâinile ude. Ele singure se conectează când întinzi mâinile.”

Datorită unui proiect al Ambasadei SUA la Chișinău, au fost renovate 11 toalete din această grădiniță și construită o rampă pentru cărucioare. O bună parte dintre copii nici nu pot visa să aibă și acasă astfel de condiții. De uscătoare, veceuri și lavoare noi, adaptare la înălțimea și mărimile lor, nici vorbă. Plus că totul este nou, colorat și frumos.

Doamna Ludmila, care lucrează la grădiniță mai bine de 30 de ani, are grijă de corpul sanitar din grupa ei ca de o bijuterie: „Vă mulțumim. E o frumusețe. În comparație cu ce a fost, pur și simplu e minunat. E o plăcere să fac ordine aici.”

Valoarea proiectului este de 125.000 de dolari, echivalentul bugetului grădiniței pentru jumătate de an, buget din care 2/3 sunt direcționați doar pentru salarii. Fără ajutor extern, aceste îmbunătățiri atât de necesare, ar fi fost imposibil de realizat, susține directoarea Elvira Armanjî:

Elvira Armanjî
Elvira Armanjî

„Din păcate, nu am fotografiat toaletele vechi, erau groaznice. Lucra doar un veceu, dar acum câte patru-șase. Probabil asta vorbește despre ceva anume. Apă practic nu era, din cauza țevilor ruginite. În cadrul acestui proiect, au fost schimbate până și țevile de la subsol, inclusiv până la prima fântână. Acest lucru era foarte important pentru noi.”

Ambasadorul SUA la Chisinau, James Pettit, nu doar a venit la Ceadîr-Lunga la inaugurarea renovării, dar a și testat unul din uscătoarele de care e fascinat Coliță. Diplomatul a menționat că este mândru de aceste noi facilități care îmbunătățesc igiena și calitatea vieții copiilor.

Ambasadorul James Pettit încercînd noile instalații...
Ambasadorul James Pettit încercînd noile instalații...

James Pettit: „Este o investiție destul de semnificativă. Dar, înțelegeți, copii sunt ceva sfânt și trebuie cât mai mult de susținut dezvoltarea și educarea lor. Acest proiect reflectă dorința noastră de a dezvolta aici educația și noua generație, deoarece reprezintă viitorul R. Moldova și noi susținem foarte mult acest lucru.”

Acesta este al nouălea astfel de proiect în Găgăuzia și al douăzecilea în întreaga republică, implementat prin Programul de Asistență Umanitară al Comandamentului European al SUA. Ambasadorul Pettit a ținut să menționeze că astfel de proiecte nu sunt cadouri, ci investiții ale poporului american în viitorul copiilor din Moldova.

Previous Next

XS
SM
MD
LG