Linkuri accesibilitate

Moscova „propune” și „garantează”


La Tiraspol
La Tiraspol

Chișinăul spune că reluarea negocierilor de reglementare transnistreană în formatul 5+2 este așteptată în luna iunie, în Germania.

Ministrul de externe Andrei Galbur este citat de presa de la Chișinău cu anunțul că reluarea negocierilor de reglementare transnistreană în formatul 5+2 este așteptată în luna iunie, în Germania, după o pauză de doi ani. Ministrul a vorbit la audieri în comisia de politică externă a Parlamentului. Ceva mai devreme, negociatorul transnistrean Vitali Ignatiev declarase presei din stânga Nistrului că Moscova ar fi pregătit o serie de propuneri pentru reluarea negocierilor, agreate, în mare parte, de Tiraspol.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:37 0:00
Link direct

Tiraspolul nu a reacţionat deocamdată la anunţul privind reluarea negocierilor în formatul 5+2 ce ar fi programată pentru începutul verii. Negociatorul transnistrean Vitali Ignatiev a sugerat însă că Tiraspolul nu ar fi pregătit deocamdată să revină la masa de negocieri, acuzând din nou Chişinăul că ar „sabota” dialogul şi ar „ignora” iniţiativele Tiraspolului. Ignatiev, care recent s-a aflat la Moscova, a lansat aceste declaraţii, duminică, la postul public de televiziune din regiunea transnistreană. În cadrul aceleiași apariții el a vorbit şi despre propunerile verbale formulate de Rusia pentru normalizarea activităţii formatului 5+2.

Vitali Ignatiev
Vitali Ignatiev

„Nu suntem de acord cu toate aceste propuneri, dar e foarte important că Rusia a venit cu această iniţiativă, care, în opinia mea, ar putea fi formalizată în cadrul formatul 5+2 şi ar putea îndrepta dialogul în direcţia corectă.”

Federaţia Rusă ar fi propus, între altele, elaborarea unor garanţii de aplicare a acordurilor aprobate în formatul 5+2; evitarea acţiunilor care ar putea deteriora situaţia ambelor părţi în domeniul social şi economic, acordarea de împuterniciri mai mari grupurilor de lucru sectoriale, stabilirea unui moratoriu cu privire la iniţierea unor investigații penale de ambele părţi.

Expertul de politică externă Victor Chirilă, fost consilier guvernamental, a comentat, astăzi, aceste propuneri despre care a spus că ar fi mai curând niște condiții ale Federaţiei Ruse. În opinia directorului executiv al Asociației de Politică Externă, Victor Chirilă, Rusia de fapt nu şi-ar dori, cel puţin deocamdată, reluarea negocierilor oficiale. Acceptarea acestor condiţii de Chişinău ar fi inoportună, crede expertul:

„Formatul 5+2 nu este eficient nu din cauza lipsei garanţiilor pe care le sugerează Federaţia Rusă, dar din cauza refuzului administraţiei de la Tiraspol de a începe consultările şi negocierile pe toate cele trei coşuri, în special pe coşul care prevede subiecte politice şi de securitate, adică reglementarea politică a conflictului. Orice înţelegeri economice, sociale şi în alte domenii importante pentru ambele părţi, volens-nolens, se vor lovi de anumite obstacole, dacă nu sunt soluţionate problemele importante politice şi de securitate.”

Victor Chirilă
Victor Chirilă

Guvernul de la Chișinău nu a comentat deocamdată propunerile Rusiei, însă vicepremierul pentru reintegrare George Bălan, a declarat recent că negocierile trebuie reluate fără precondiții.

La începutul lunii aprilie o delegație a mediatorilor și observatorilor în procesul de reglementare transnistreană s-a aflat în Republica Moldova pentru a discuta cu autoritățile de la Chișinău și administrația de la Tiraspol despre perspectivele reluării oficiale a negocierilor politice. După acea vizită nu a fost înaintat un termen când ar putea fi reluat dialogul oficial.

Ultima rundă de negocieri în formatul 5+2 a avut loc în iunie 2014. Atât Tiraspolul, cât şi Federaţia Rusă și-au exprimat atunci nemulţumirea faţă de ineficiența acestui format şi au condiţionat, de fiecare dată, revenirea la masa de dialog cu diverse concesii din partea Chișinăului. De altfel, expertul de politică externă, Victor Chirilă, atrage atenţia că negocierile oficiale au fost suspendate în contextul semnării de către Republica Moldova a Acordului de Asociere cu UE şi la scurt timp după anexarea Crimeii de către Federaţia Rusă şi extinderea elementului separatist în regiunile estice ucrainene.

Previous Next

XS
SM
MD
LG