Linkuri accesibilitate

Poliția moldoveană și participanții la protestul de duminică se acuză reciproc pentru violențe


Andrei Năstase: protestele antiguvernamentale ar putea fi reluate după Paști.

După protestul antiguvernamental de duminică, organizat de Platforma Demnitate și Adevăr, poliția de la Chișinău a prezentat un tablou sumbru al urmărilor: mai mulți gardieni și civili au avut de suferit, câteva automobile au fost „devastate”, o persoană a fost reținută și a fost inițiată o urmărire penală.

Ministrul de Interne Alexandru Jizdan a adăugat că inițiatorii demonstrației vor fi citați la poliție pentru a se stabili care a fost rolul fiecăruia în cadrul protestului.

În replică, fruntași ai Platformei DA afirmă că nu au luat parte la actele de violență, insistând că printre participanții la demonstrație ar fi fost provocatori.

Amănuntele din dosarul penal pornit de poliţie nu au fost făcute publice. Se ştie doar că sunt investigate incidentele de pe strada Bulgară şi că au fost audiaţi deocamdată doar poliţiştii de la faţa locului. Potrivit poliţiei, singura persoana reţinută pentru 72 de ore are vârsta de 24 de ani şi este cercetată pentru că ar fi aruncat cu pietre în poliţie, episod confirmat de câțiva martori. De la locul incidentului, mediatizat pe larg de presa, au fost ridicate mai multe obiecte aruncate în forţele de ordine. Cei care au recurs la violenţă şi vor fi găsiţi vinovaţi de participare la dezordini în masă riscă o pedeapsă de până la 8 ani de închisoare, spun anchetatorii. În ajun, şeful Inspectoratului General de Poliţie Alexandru Pînzari sugera că de declanșarea violenţelor s-ar face responsabili organizatorii protestului. Ministrul de Interne Alexandru Jizdan, vorbind astăzi la o conferință de presă, nu a confirmat, dar nici nu a infirmat acest lucru:

„Vom invita organizatorii protestului la poliţie, vom discuta cu ei şi pe marginea anchetei vom aprecia rolul fiecăruia în cadrul protestelor de ieri. Toate persoanele în acţiunile cărora vor fi stabilite intenţii sau vor fi probate acţiuni violente vor fi atrase la răspundere conform legislaţiei.”

Ministrul de Interne a confirmat că poliția a folosit gaze lacrimogene pentru „a calma spiritele”, preci

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:28 0:00
Link direct


zând că legea permite acest lucru. Anticipând întrebările jurnaliştilor despre necesitatea unui efectiv numeros de poliţie mobilizat la o clădire privată despre care se crede că găzduiește mai multe firme ale democratului Vlad Plahotniuc, ministrul Jizdan a spus următoarele:

„Ieri am protejat toate sediile unde s-a declarat că se va merge înaintea protestelor. Poliţia va fi organul care va apăra orice instituţie a statului şi orice cetăţean.”

Organizatorii protestului, fruntaşii Platformei Demnitate și Adevărau declarat luni într-o conferinţă de presă că nu îşi asumă responsabilitatea pentru violenţe. Liderul Partidului Platforma DA, Andrei Năstase a menţionat că organizatorii manifestaţiei se vor prezenta la poliţie tocmai pentru a-şi demonstra neimplicarea în altercaţii şi violenţe, care au dus la dezordini în masă:

„Vom da curs citaţiilor poliţiei. O să mergem şi o să le demonstrăm că ei de fapt au provocat. În spatele acestor provocări şi intenţii criminale se află Plahotniuc şi tot arsenalul său. Protestul de ieri a fost programat ca unul paşnic, civilizat, democratic. Am demonstrat pe parcursul întregului protest că anume aşa am făcut şi asta ne-am propus. Cei care au recurs la violenţe au fost oamenii lui Plahotniuc deghizați în poliţişti, au fost torţionarii din 7 aprilie [2009], care au încercat să transforme protestul în unul sângeros.”

Organizatorii au mai spus că ei sunt acei care au predat poliţiei persoana reţinută pentruaruncarea cu pietre în poliţişti. Potrivit Platformei DA ar fi vorba de un provocator.

Andrei Năstase a anunțat că protestele antiguvernamentale ar putea fi reluate după Paști.

La protestul de duminică la Chișinău
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:46 0:00

Previous Next

XS
SM
MD
LG