Linkuri accesibilitate

Cui îi este frică de Slobodan Milosevic?


Gordana Knezevic bw - blog
Gordana Knezevic bw - blog

În Serbia au loc duminică, 24 aprilie, alegeri generale în care „spectrul lui Milosevic” joacă din nou un rol impotrant.

Serbia , martie 2016
Serbia , martie 2016

Pentru cei din afara Serbiei, Slobodan Milosevic rămâne „călăul Balcanilor”, liderul acuzat de genocid și alte crime împotriva umanității în timpul războaielor din fost Iugoslavie.

În Serbia, situația este mai complicată. Printre mulți votanți, Milosevic este un personaj pozitiv, chiar inocent atâta timp cât nu a fost condmnat (pentru că a muirt înainte de pronunțarea verdictului) . Au fost mulâi ani în care Partidul Socialist al lui Milosevic a încercat să facă uitate legăturile cu fostul său lider.

Anul acesta însă,în campania electorală, numele Milosevic a fost din nou prezent în primele rânduri: nepotul lui , Marko în vârstă de 17 ani și nora lui Milica au fost invitații de onoare ai congresului socialist.

Președintele partidului Ivica Dacic, care este și ministru de externe, a țintu însă să precizeze că prezența membrilor familiei Milosevic nu înseamnă că partidul este de acord și cu politca dusă de fostul lider sârb la începutu anilor 90.

O declarație care nu a convins pe multă lume. Nici pe caricaturistul Predag Koraksic.

Ivica Dacic și Slobodan Milosevic, caricatură de Predrag Koraksic Corax
Ivica Dacic și Slobodan Milosevic, caricatură de Predrag Koraksic Corax

Fatul că Dacic apelează la figura lui Milosevic arată poate în ce situație limită se află liderul socialist. Într-un interviu cu Europa Libere, pe 16 aprilie, Dacic declara că va demisiona dacă partidul ia sub 10% la alegerile generale. Întrebat despre relația partidului cu familia Milosevic și cum judecă rolul lui Sloboda Milosevic, Dacic s-a complăcut în ambiguități: „Nu avem de ce să-l acuzăm, pentru că nu a fost niciodată condamnat. Și chiar dacă ar fi fost condamant, ce vină are nepotul lui. Mai mult, a fost președintele Partidului Socialist și face parte din istoria partidului. Așa că poziția mea este delicată: dacă nu-l pomenesc pe Milosevic , sunt acuzat că mă distanțez de el. Iar dacă vorbesc de el, sunt acuzat că-l folosec în scopuri electorale”.

Dacic este un reprezentant tipic al ambiguităților din politica Serbie. Este pro-european dar și pro-rus.

Ultimele sondaje indică o victorie a partidului de guvernământ al Progresului în alegerile din 24 aprilie dar va f interest de văzut ce „forță electorală” mai are Milosevic și cât de departe își poate duce partidul

XS
SM
MD
LG