Linkuri accesibilitate

Pierderea „busolei morale şi intelectuale” a partidelor (Contributors.ro)


Chișinăul se îndatorează în ritm galopant (Evenimentul zilei).

Evenimentul zilei publică două știri în legătură cu Republica Moldova. Una informează despre manifestațiile care sunt anunțate pentru acest sfârșit de săptămână, organizate de opoziție și de societatea civilă. Se dorește schimbarea guvernului, urmată de alegeri anticipate. Motivul este „respingerea de către Comisia Electorală Centrală a propunerii de organizare a unui referendum de modificare a Constituției”, ceea ce ar echivala cu aruncarea la coș a celor 400.000 de semnături adunate în sprijinul inițiativei.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:06 0:00
Link direct

„În momentul actual, cea mai mare problema a Republicii Moldova este sărăcia cauzată de această guvernare”, a declarat Vasile Năstase, membru al Consiliului Marii Adunări Naţionale, citat în Evenimentul zilei. A doua știre prezentă pe pagina electronică a ziarului se referă tocmai la adâncirea sărăciei din țară. Peste 40% din populație trăiește sub pragul sărăciei, iar țara se îndatorează în ritm galopant pe fondul pierderii finanțărilor externe. După dispariția miliardului din cele trei bănci moldovenești, organismele financiare internaționale, guvernul României, dar și investitorii străini sunt reticenți față de orice sprijin financiar, câtă vreme nu există garanții că banii se duc acolo unde trebuie. Evenimentul zilei citează Mold-Street cu informația că „datoria internă de stat a Republicii Moldova creşte în medie cu circa 10 milioane de lei (jumătate de milion de dolari) pe zi”. Într-un ritm de 24 de ori mai mare decât cel din 2015.

Într-un articol publicat pe contributors, Valentin Naumescu face legătura între candidatura lui Marian Munteanu, candidat liberal timp de o săptămână pentru primăria generală a Bucureștiului, și criza Europei. Suita de candidaturi lansate și retrase de liberali (cea mai comentată a fost cu siguranță cea a lui Marian Munteanu) vorbește despre deriva în care se află Partidul Național Liberal. Or, susține analistul, „pierderea busolei morale şi intelectuale a partidelor (de esență liberală) fost întotdeauna semnul premonitor al marilor crize de pe continent”. Cel mai grav simptom - cedarea principalilor piloni politici în fața diverselor populisme.

Editorialul României libere spune că PNL trebuie lăsat să se dezintegreze, își merită soarta. Procesul ar fi început demult, chiar imediat după 1990, când a fost reînființat partidul vechilor Brătieni și al lui I. G. Duca. În acești peste 25 de ani, au ieșit la iveală dosarele de securitate ale mai multor lideri însemnați din PNL, iar partidul a supraviețuit mai mult prin alianțe și, mai ales, mezalianțe. Intervalul mai recent îngreunează imaginea partidului prin alianța „monstruoasă” cu Partidul Social-Democrat, în cadrul Uniunii Social-Liberale care a guvernat începând cu 2012 și a încercat o lovitură de stat.

Un alt editorialist - Mircea Marian de la Evenimentul zilei - explică de ce îi critică numai pe candidații liberali, în speciali pe cei cu dosar penal, nu și pe cei de la PSD. Pentru că deocamdată PSD nu gafează, dar mai ales pentru că liberalii n-au crâcnit atunci când adversarii lor politici (social-democrații) au desemnat candidați cu etichetă de corupți. Or, spune Mircea Marian, era în primul rând de datoria principalului partid de opoziție să se indigneze. Dacă n-a făcut-o, e semn de „blat” politic.

XS
SM
MD
LG