Linkuri accesibilitate

Cum să minimizezi efectele unei eventuale prăbușiri social-economice a zonei transnistrene?


La Tiraspol
La Tiraspol

Puncte de vedere în dialog cu Gheorghe Cojocaru.

Gheorghe Cojocaru: „O puternică criză economică a lovit regiunea Republicii Moldova de peste Nistru, aflată sub controlul regimului separatist de la Tiraspol. După reducerea salariilor și pensiilor cu 30 la sută de către administrația transnistreană, ca reacție la efectele crizei globale, economia de acolo, pe fondul recesiunii economice generale, continuă să fie în cădere liberă. Marile întreprinderi industriale de la Râbnița și Tiraspol, care umpleau altădată bugetul enclavei transnistrene, și-au redus drastic volumul de producție, suferind pierderi substanțiale. Rezervele valutare s-au împuținat într-atât încât începe din nou, ca în anii ʾ90 ai secolului trecut, să înflorească peste tot specula cu valuta, autoritățile fiind depășite de proporțiile crizei.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:24 0:00
Link direct

Europa Liberă: Dacă ar fi să căutăm rădăcinile acestei stări de criză, unde ar fi să le identificăm? În sfera economică sau în cea a politicului?

Gheorghe Cojocaru: „Zona de peste Nistru a Republicii Moldova nu are resurse proprii, care să îi asigure funcționalitatea, cu excepția Termocentralei Electrice de la Cuciurgan care livrează energie electrică și pentru malul stâng al Nistrului. În rest, economia transnistreană, în special, industria locală s-a menținut atât cât a profitat de livrările, practic, gratuite de gaze din Federația Rusă și de exporturile pe piața unor țări din Uniunea Europeană. Dificultățile generate de criza globală au afectat puternic întreprinderile de peste Nistru, mai ales că zona transnistreană este una nerecunoscută și nefrecventabilă din punct de vedere politic.”

Europa Liberă: Faptul că în această regiune se va deschide un nou sezon electoral, foarte curând, întrucât mandatul liderului tiraspolean Evgheni Șevciuk expiră în acest an, ar putea fi oare într-o legătură anume cu ceea ce se întâmplă în sfera socială și economică de peste Nistru?

Gheorghe Cojocaru
Gheorghe Cojocaru

Gheorghe Cojocaru: „Ajuns la finele mandatului de patru ani, Evgheni Șevciuk nu se află în cea mai bună poziție, urmând să suporte consecințele crizei sufocante, în care s-a afundat pretinsa republică. Sunt bine cunoscute rivalitățile între acesta și firma Sheriff care controlează o parte importantă din economia transnistreană și care astăzi urmărește să își ia revanșa în fața lui Evgheni Șevciuk pentru înfrângerea suferită patru ani în urmă. Prin urmare, este de presupus că toate aceste dificultăți economice și financiare de la Tiraspol au conexiuni directe cu lupta politică de acolo.”

Europa Liberă: Auzim voci care spun că autoritățile de la Chișinău ar putea „capitaliza” această situație dificilă și chiar o eventuală prăbușire, doamne ferește, social-economică a zonei transnistrene. Cum credeți, ce consecințe va avea această foarte probabilă prăbușire pentru economia în ansamblu a Republicii Moldova?

Gheorghe Cojocaru: „Da, un asemenea scenariu nu este exclus. Iar din această perspectivă, guvernul de la Chișinău, oricare ar fi consecințele acestei eventuale prăbușiri social-economice a zonei transnistrene, trebuie să fie pregătit cu scopul de a minimiza efectele ei sociale și economice și de a construi, de ce nu, punțile necesare unei clarificări în plan politic a situației din zona de peste Nistru.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG