Linkuri accesibilitate

Retragerea lui Marian Munteanu și de ce sunt triști liderii PNL?


Liberalii l-au desemnat nou candidat la Primăria Generală pe Cătălin Predoiu, fost ministru al Justiției între 2008 și 2012.

Marian Munteanu, candidatul liberal pentru Primăria generală a Bucureștiului, s-a retras din cursă după ce PNL a depus o cerere de examinare a eventualelor legături pe care aceasta le-ar fi avut cu Securitatea ceaușistă.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:26 0:00
Link direct

Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității n-a avut timp să dea un răspuns, dar liberalii încearcă să-i apere lui Marian Munteanu onoarea, cam terfelită în ultima săptămână, cât a durat candidatura lui. Fost lider al Pieței Universității în 1990, simpatizant al ideologiei legionare, naționalist și ortodoxist declarat, Marian Munteanu are în biografia sa de după căderea comunismului o serie de amănunte compromițătoare. De la textele și declarațiile sale care alunecă spre extremism, până la combinațiile pe care le-a avut cu primul șef al Serviciului Român de Informații și afacerile care, potrivit unor surse sunt legate inclusiv de comerțul cu arme: totul a degenerat într-un scandal imens, în care organizații neguvernamentale de prestigiu, reprezentanți ai elitei intelectuale și chiar unii liberali i-au cerut PNL retragerea candidaturii lui Marian Munteanu.

În această seară Munteanu, a vorbit într-un discurs lung, despre interesele unor grupuri care l-au dorit în afara cursei pentru Primăria capitalei, în vreme ce liderii liberali, Alina Gorghiu, Vasile Blaga și președintele onorific, Mircea Ionescu Quintus au avut numai cuvinte de laudă la adresa lui Marian Munteanu.

În locul lui, liberalii l-au desemnat pe Cătălin Predoiu, fost ministru al Justiției între 2008 și 2012. Este al patrulea candidat al PNL pentru primăria Bucureștiului, după eurodeputatul Cristian Bușoi, retras la finele anului trecut, fiindcă nu a reușit să atragă suficiente simpatii, după Ludovic Orban, retras după ce procurorii anticorupție ar fi descoperit că acesta i-ar fi cerut unui om de afaceri să dea 50.000 de euro unor reprezentanți ai televiziunilor de știri B1 și Realitatea tv, și după ieșirea din cursă a lui Marian Munteanu, prea controversat pentru electoratul liberal.

Predoiu a anunțat că-și va prezenta în câteva zile programul cu care va candida pentru Primăria generală a capitalei, propunându-i lui Ciprian Ciucu, venit dinspre societatea civilă să facă un tandem. Ciucu a fost susținut de partidul Monicăi Macovie, dar fiindcă a început negocierile cu PNL, acesta i-a retras susținerea.

Diferența de atitudine dintre Marian Munteanu și ceilalți lideri ai liberalilor a fost în această seară evidentă: în vreme ce primul a fost stăpân pe sine, cu un discurs bine conturat despre loialitate, onorabilitate și prietenie față de PNL, ceilalți au părut dezarmați, triști și s-au comportat de parcă Marian Munteanu ar fi fost cu adevărat șeful partidului.

XS
SM
MD
LG