Linkuri accesibilitate

Renate Sommer: „Nu cred că Turcia va deveni vreodată membră a Uniunii Europene”


Renate Sommer: „Nu cred că Turcia va deveni vreodată membră a Uniunii Europene”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:21 0:00

Interviu cu autoarea celui mai recent raport al PE privind progresele Turciei în negocierea aderării la UE.

Autoritățile de la Ankara au declarat nu o dată că unul dintre obiectivele Turciei este ca aniversarea de 100 de ani (care va avea loc în anul 2023) să găsească țara membră a Uniunii Europene. Criza refugiaților și rolul important asumat de Turcia la solicitarea Uniunii Europene în stoparea fluxurilor migratorii par că vor ajuta Turcia să ardă etapele și să finalizeze procesul de negociere a aderării deschis în 2005. Însă autoarea celui mai recent raport al Parlamentului European privind progresele întregistrate de Turcia spune că „nu e vorba doar de faptul că UE nu își poate permite o extindere atât de largă, ci și de faptul că legea fundamentală a Turciei, Constituția, nu permite cedarea suveranității altei structuri străine”.

Europa Liberă: Turcia este un important partener pentru UE în chestiunea refugiaților, dar îngrijorările cu privire la libertatea mass media sau statul de drept pun sub un mare semn de îndoiala posibila alăturare a Turciei de UE. Chiar așa, chiar se poate vorbi despre o aderare la UE a Turiciei într-o bună zi?

Renate Sommer: „Nu. Ceea ce se întâmplă cu Turcia se numește un „proces deschis”. Altfel spus, un proces care nu trebuie să ducă la aderarea la UE. Turcia spune că aceste negocieri vor duce la aderare. Dar, din punctul nostru de vedere, Turcia este un caz extrem de special, iar prin acest proces de negocieri scopul nostru este să aducem Turcia mai aproape de UE, pentru a importa valori și principii europene. Cat va dura acest proces, 5, 10, 20 de ani, nimeni nu știe. Eu, personal, nu cred că Turcia va deveni vreodată membră a UE.”

Europa Liberă: Este libertatea presei supusă riscului în Turcia?

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:20 0:00
Link direct

Renate Sommer: „Raportul nostru este foarte critic, căci amintește de cenzură, despre faptul că toți criticii puterii sunt fie interziși, fie sunt trimiși la închisoare, deși singura lor vină este că au scris într-o notă critică despre deciziile puterii. Pentru noi aceste lucruri sunt foarte importante.”

Europa Liberă: Turcia a devenit un partener extrem de important pentru UE în criza refugiaților. Este echilibrată această relație? Mulți se tem că pentru acest sprijin UE va inchide ochii la incalcarea drepturilor omului din Turcia.

Renate Sommer: „Dacă este o relație echilibrată… Asta nu vă pot spune. Ce vă pot spune este că acest acord cu Turcia era singura posibilitate a UE de a descrește fluxurile migratorii. Nu am avut altă opțiune. Raportul nostru spune însă foarte clar că acest acord nu înseamnă că UE va face „cadouri” Turciei cu privire la respectarea drepturilor omului și statului de drept, sau că UE va deschide noi capitole de negociere. Această abordare se referă și la liberalizarea vizelor.”

Europa Liberă: Este liberalizarea vizelor un cadou al UE pentru Turcia?

Renate Sommer: „Depinde cât de departe se merge cu asta, dacă se va merge până la eliminarea vizelor sau se va păstra doar o liberalizare a vizelor pentru studenți, oameni de știință și alte grupuri de persoane. Pentru aceștia din urmă a început deja un proces de negociere în anul 2014. Eliminarea vizelor pentru toți cetățenii turci este cu totul alt subiect. Parlamentul European nu va accepta niciodată așa ceva dacă nu sunt indeplinite toate precondițiile. Iar Turcia este foarte departe de acest ideal.”

Europa Liberă: Deci, în cazul Turciei, nu vorbim de eliminarea vizelor, ci de o scutire pentru anumite categorii de persoane.

Renate Sommer: „Nu este foarte clar, nici măcar pentru noi dacă Consiliul dorește liberalizarea vizelor sau eliminarea vizelor pentru Turcia.”

Europa Liberă: Și, există un orizont de timp?

Renate Sommer: „S-a negociat ca liberalizarea să aibă loc în luna iunie, anul acesta. Din punctul meu de vedere, insă, este imposibil, căci Turcia nu a inceplinit decât 20 din cele 72 de condiții preliminare pentru liberalizarea vizelor. Există o serie de legi care trebuie adoptate și nu imi pot imagina că Turcia va putea face acest lucru într-un timp atât de scurt.”

Europa Liberă: Nu puțini sunt europenii care nu cred în destinul european al Turciei, fie și pentru faptul că ar fi vorba de o țară musulmană foarte mare care ar trebui să se integreze într-o comunitate preponderent creștină.

Renate Sommer: „După cum v-am mai spus, nu sunt convinsă că Turcia va deveni vreodată membră a UE. N-are nimic de-a face cu religia, căci libertatea religioasă este una dintre valorile noastre fundamentale. Problema o reprezintă, pe de o parte, faptul că UE nu este capabilă să se extindă, nu își poate permite să accepte în rândurile sale o țara atât de mare, de dificilă și de săracă. Pe de altă parte, să știți că nici Turcia nu vrea, de fapt.

Constituția turcă nu permite cedarea suveranității unei organizații străine, or se știe că aceasta este una dintre condițiile aderării la UE. Sunt convinsă că acest lucru este imposibil pentru Turica. Aceste negocieri vor aduce Turcia mai aproape de UE, ceea ce înseamnă că vom coopera strâns cu Turcia in domenii ca protecția mediului, transport sau energie, și o putem înclude în programe de finațare. Aceasta ar fi cea mai buna soluție pentru ambele părți.”

XS
SM
MD
LG