Linkuri accesibilitate

Migrație: Libia devine noul pericol pentru UE


Mai multe țări au propus extinderea operațiunilor navale europene cât mai aproape de coasta Libiei.

Miniștrii de externe și cei ai apărării ai Uniunii Europene au decis luni să se concentreze pe eventualitatea în care, odată cu închiderea căilor de acces al migranților spre Europa prin Balcani, punctele de trecere ilegală se vor deplasa spre Libia.

A lipsit de la reuniune doar ministrul britanic de externe Philip Hammond, care a călătorit luni la Tripoli, în Libia, pentru a aduce un sprijin șefului numit al guvernului libian Fayed Sarraj, a cărui autoritate este contestată de unele facțiuni militare.

Mai multe țări, de pildă Marea Britanie, sprijinită aici chiar de șefa diplomației europene Federica Mogherini, au propus extinderea operațiunilor navale europene, eventual cu sprijinul NATO, cât mai aproape de coasta Libiei, pentru a bloca ieșirea în larg a navelor traficanților de oameni.

Ba chiar, cum a propus, din nou, Mogherini, o extindere a operațiunilor navale mai spre est, spre Siria. Nu s-a discutat însă în mod concret distrugerea ambarcațiunilor traficanților de oameni, așa cum se propusese anul trecut, propunere care a dus la o serie de proteste, generate de natura legală a unor asemenea operațiuni militare. Ele ar fi de altfel contraproductive pe plan politic, deoarece, în absența unei cereri explicite în acest sens din partea noului guvern libian asemenea intervenții nu ar face decât să fragilizeze intern acel guvern, deocamdată departe de a fi funcțional.

Tot Marea Britanie, prin intermediul premierului David Cameron, a propus un mecanism prin care navele interceptate ale traficanților să fie escortate ferm și prompt înapoi în Libia. Pentru aceasta, și pentru multe alte inițiative, UE ar avea însă nevoie de o cerere formală din partea noului guvern libian al lui al Fayez Sarraj.

Deocamdată, numărul migranților care reușesc să traverseze Mediterana dinspre Libia până în Italia nu încetează să crească. 6000 de oameni au ajuns săptămâna trecută in Italia din Libia in doar trei zile. În același timp, doar 174 migranți ilegali au mai ajuns in Grecia dinspre Turcia.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:56 0:00
Link direct

Europenii vor să mai evite și tragedii precum cea de anul trecut, când un naufragiu lângă insula italiană Lampedusa s-a soldat cu 800 morți. Chiar și luni, în timpul reuniunii miniștrilor, s-a anunțat un nou naufragiu în Marea Mediterană, tot al unei nave dinspre Libia, încheiat de asemenea, posibil, cu sute de morți.

O mare problemă de comunicare pe care trebuie s-o aibă în vedere europenii în legătură cu Libia este aceea că după intervenția militară occidentală împotriva lui Gaddafi din 2011 Europa a ajuns să fie foarte rău văzută în Libia, mare parte din populația locală punându-și problemele actuale pe seama intervenției externe.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG