Linkuri accesibilitate

„O mutare de răspuns pe potrivă e renunțarea la referendum și retragerea cazului din justiție” (Nicolae Negru/Ziarul Național)


Șansele referendumului pentru demiterea primarului de Chișinău (Newsmaker.md).

Decizia de ieri a Curții de Apel Chișinău care a obligat CEC-ul să organizeze un referendum pe care îl respinsese anterior este comentată de Nicolae Negru de la „Ziarul Naţional” ca o decizie care ar fi „în folosul guvernării, NU al Platformei „DA”. După părerea analistului, astfel, „se încurcă ițele”, este dată peste cap agenda protestului din 24 aprilie, DA fiind împinsă pe o cale consumatoare de elan și energie, care nu duce nicăieri, iar alegerile parlamentare anticipate rămân din nou, pe planul doi”. Nicolae Negru crede de fapt că aceasta ar fi o mișcare tactică sofisticată, contrară deciziilor Curții Constituționale, care îi permite lui Plahotniuc să câștige timp. „Dacă va fi confirmată de Curtea Supremă de Justiție, ceea ce nu este exclus, continua autorul, vom avea un referendum fără rost, care ar putea ruina autoritatea liderilor DA și posibilitatea declanșării alegerilor parlamentare anticipate”. „O mutare de răspuns pe potrivă e renunțarea la referendum și retragerea cazului din justiție, dacă e posibil”, mai scrie editorialistul de la „Ziarul Naţional”.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:17 0:00
Link direct

Newsmaker.md formulează mai multe răspunsuri la posibile întrebări despre şansele referendumului pentru demiterea primarului de Chișinău, Dorin Chirtoacă dorit de partidul lui Iurie Leancă. Potrivit publicaţiei, dacă ideea va fi sprijinită de toţi consilierii ne-liberali, în consiliul municipal se vor aduna 34 de voturi - adică exact atâtea câte ar fi necesare pentru inţierea plebiscitului. Dacă nu s-ar reuşit, iniţiatorii ar mai avea o opţiune, cea a adunării semnăturilor de la locuitorii urbei. Ar fi necesare aproape 63 de mii de semnături, adică 10% din numărul cetăţenilor care au participat la alegerile locale trecute în Chişinău. O întrebare fără răspuns clar e când ar fi posibil să se organizeze un referendum local de acest fel? Autorii articolului amintesc că potrivit Codului Electoral, un referendum local nu poate avea loc nici cu 120 de zile înainte de alegeri, şi nici în 120 de zile după. Cu toate acestea, un referendum local poate fi realizat simultan cu alegerile prezidențiale, afirmă publicaţia. Câţi cetăţenie ar trebui să voteze pentru revocarea primarului Chișinăului ca acest lucru să se întîmple? Potrivit publicaţiei, ar fi nevoiede mai multe voturi decât cele cu care acest primar a fostinvestit în funcţie, adică peste 163 de mii.

Jurnal.md scrie despre amânarea proiectului care propune o nouă componenţă a Comisiei Electorale Centrale, din cauza unor potenţiale conflicte de interese în care s-ar afla unii candidaţi propuşi. La funcţia de membru al CEC pretind fratele unui deputat PSRM, dar şi soţia unui consilier municipal din partea PL, precizează publicaţia. În cadrul dezbaterilor de ieri din parlament, deputatul PSRM, Adrian Lebedinschi, a anunţat plenul că a solicitat CNI să-şi expună opinia dacă există un conflict de interese în cazul desemnării fratelui său, Maxim Lebedinschi, în calitate de membru CEC. Socialistul a spus că nu va participa la vot când acest proiect va fi aprobat. Socialiştii au solicitat însă ca CNI să se expună şi în privinţa Rodicăi Ciubotaru. Deputatul PSRM Vasile Bolea a atenţionat deputaţii că aceasta este soţia consilierului PL, Igor Ciubotaru.

XS
SM
MD
LG