Linkuri accesibilitate

România: Ludovic Orban și cele două scheme „cinstite” 


Fostul candidat PNL la primăria Bucureștiului este urmărit penal și a fost pus sub control judiciar de către DNA.

Liberalii pierd tot mai mult teren în fața social-democraților, înainte de alegerile locale programate pentru luna iunie. Ludovic Orban, prim-vicepreședinte PNL a fost nevoit să se retragă astăzi din cursa pentru primăria Bucureștiului, după ce procurorii anticorupție l-au pus sub control judiciar și l-au inculpat pentru “săvârşirea infracţiunii de folosire a influenţei în scopul obţinerii unor foloase necuvenite”.

Mai exact, liderul liberal este acuzat că luna trecută i-a cerut unui om de afaceri suma de 50.000 de euro în numerar.

Omul de afaceri urma să dea această sumă mai departe către două persoane cu funcții de decizie în două companii de televiziune, care pe baza acestei sume urmau să-i promoveze imaginea lui Ludovic Orban pe micile ecrane.

DNA menționează într-un comunicat de presă dat publicității luni după-amiază că omul de afaceri a acceptat să plătească suma luând în considerare „funcția de conducere pe care o deține Ludovic Orban” în partid, dar și „potențialul de intervenție” al liderului liberal „în domenii de interes în afacerile controlate de omul de afaceri”.

Nu se știe încă nici despre ce televiziuni ar fi vorba, nici cine este afaceristul implicat și nici dacă plata ce urma să fie făcută în conturile televiziunilor ar fi fost oficială, adică pe bază de chitanțe.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:31 0:00
Link direct

Nu e clar nici dacă bani au fost ceruți pentru publicitate electorală sau mai degrabă pentru propagandă mascată, cum se face adesea în România în preajma campaniilor electorală.

La mijloc sunt două scheme: în primul rând banii negri veniți din partea unor afaceriști prieteni urmează să ajungă pe căi neortodoxe la televiziunile cu care candidatul se află în relații amicale.

Acolo un moderator prietenos își ține candidatul de vorbă la o oră de vârf simulând o discuție în opoziție, dar de fapt ridicându-i mingi la fileu. Emisiunea este un troc acceptat de toate părțile.

A doua schemă, e și cea în care a căzut deja primărița Craiovei, Olguța Vasilescu: primarul în funcție sau candidatul cu șanse pretinde de la oameni de afaceri care gravitează pe orbita partidului bani pentru campanie, iar după ce (re)câștigă funcția, acei oameni de afaceri primesc contracte preferențiale cu administrația publică.

Ludovic Orban a anunțat că se retrage din cursa pentru primăria Bucureștiului, după ce a fost anunțat la DNA că este inculpat.

Pe piața politică autohtonă, zvonul retragerii lui Orban apăruse în urmă cu mai bine de o săptămână, fără să fie însoțit însă de bănuiala că procurorii anticorupție sunt cei care îl scot din joc.

În discuție apăruse ipoteza că liberalii ar putea să-l susțină pentru Primăria Generală pe Nicușor Dan din partea Uniunii Salvați Bucureștiul.

Ar fi a treia glisare a liberalilor, după ce primul candidat anunțat - europarlamentarul Cristian Bușoi - nu a putut să crească în sondaje mai deloc în primele luni după ce a fost anunțat.

A urmat Ludovic Orban, iar PNL este așteptat să spună ce se întâmplă mai departe.

Dincolo de slăbiciunea evidentă a partidului, PNL ar putea miza pe răspunsurile date de români în diferite cercetări sociologice, în care au spus în proporție mare că ar prefera oameni politici și partide noi.

Candidatul liberalilor, Ludovic Orban, și cel al social-democraților, Gabriela Vrânceanu Firea, se aflau oarecum la egalitate în sondaje, cu aproximativ 30-35 la sută.

Nicușor Dan, de la Salvați Bucureștiul le-a cerut recent liderilor liberali să-l retragă pe Ludivic Orban, avertizând că altfel va câștiga candidata social-democrată.

Între timp, DNA a rezolvat, însă dilema liberalilor.

XS
SM
MD
LG