Linkuri accesibilitate

Corupția din Bulgaria pe cale de a fi sancționată la Bruxelles


La o demonstrație la Sofia împotriva corupției crescînde
La o demonstrație la Sofia împotriva corupției crescînde

Autoritățile de la Sofia sînt amenințate cu o sancțiune record din partea Comisiei Europene.

Bulgaria este amenințată de o sancțiune-record din partea Comisiei Europene. În ultimele zile agenți ai DANS (Agenția de stat pentru securitate națională) au efectuat perchiziții la Fondul de stat „Agricultura” – responsabil pentru distribuirea a 2,6 miliarde euro în ultima perioada de programare.

Citând surse de la Bruxelles, mai multe medii sofiote informează că Bulgaria va fi aspru sancționata pentru fraude și nereguli comise în cadrul Programului de dezvoltare a regiunilor rurale. Mărimea sancțiunilor va fi cunoscută în cursul săptămânii viitoare când experții Comisiei europene vor anunța rezultatelle auditării. Este vorbă de supraevaluarea de proiecte și de decontarea de achiziții de automobile de lux, iahturi, avioane în cadrul programului de dezvoltare a regiunilor rurale. Surse din opoziția socialistă au menționat cifra de 500 de milioane de euro. Alte surse, citate de la agenția BGNES vorbesc de 250 de milioane. În ambele cazuri este vorbă de o sancțiune record.

Bulgaria, UE, și corupția - Jurnal de corespondent: Petio Petkov (Sofia)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:04 0:00
Link direct

Primul ministru, Boiko Borisov, a declarat că nu există un scandal la Fondul de stat „Agricultura”. În ultimele zile însă acolo au descins agenți ai Agenției de stat pentru securitate națională (DANS).

Întămplător sau nu, Programul de dezvoltare a regiunilor rurale lipsește de pe pagina Internet a Ministerului de finanțe în pofida influienței acestuia asupra bugetului republican. Programul nu apare nici în sistemul informațional public al fondurilor europene. Altfel spus fondul „Agricultura” își păzește bine secretele și beneficiarii. Opoziția l-a numit gaura neagră în care dispar sute de milioane de euro.

La baza auditului european au stat semnale anonime trimise de foști funcționari ai Fondului despre existența unor scheme de corupție în perioada 2010-2015. Agenția Mediapool menționează printre funcționarii corupți șeful misiunilor de auditare Wolfgang Kahlenborn din direcția generală „Agricultura”.

Deturnarea banilor europeni se făcea de regulă prin supraevaluarea proiectelor cu cheltuieli inexistente de zeci de milioane de euro.

Previous Next

XS
SM
MD
LG