Linkuri accesibilitate

Premierul ucrainean Arseni Iațeniuk demisionează


El a anunțat că își va depune marți demisia în fața Parlamentului de la Kiev.

„După ce am făcut totul ca să asigur stabilitate și pentru a face transferul de putere cît mai lin cu putință, am decis să părăsesc funcția de prim ministru al Ucrainei”, a spus Arseni Iațeniuk duminică 10 aprilie în obișnuita sa intervenție săptămânală.

Premierul ucrainean a luat această decizie la două luni după ce guvernul său a supraviețuit unei moțiuni de neîncredere în parlament, la doar doi ani de la preluarea mandatului.

Votul de acum două luni din parlament a survenit după ce președintele Petro Poroșenko însuși i-a cerut să demisoneze pentru a restabili încrederea în guvern.

Iațeniuk a mai anunțat la televizune că partidul președintelui condus de șeful statului l-a nominalizat deja pe speakerul parlamentului Volodimir Groisman să formeze noul cabinet și că el, Iațeniuk, nu se opune, pentru că destabilizarea executivului pe timp de război este inacceptabilă și o asemenea destabiliare ar fi inevitabilă dacă în Ucraina nu e numit imediat un nou cabinet.

Faptul că a condamnat pe față sprijinul acordat de Rusia revoltei pro-rusești din estul Ucrainei și că a reușit să obțină un pachet de ajutor din partea Fondului Monetar Internațional vital pentru țara sa au ajutat partidul lui Arseni Iațeniuk să devină a doua cea mai mare formațiune politică din parlament la scrutinul din 2014.

Iațeniuk a venit atunci la putere promițînd că va combate corupția și că va pune în aplicare reforme economice.

A fost însă el însuși acuzat de corupție economică, iar sondajele de opinie au arătat că ucrainenii sînt tot mai nemulțumiți de prestația guvernului pro-occidental care a venit la putere la Kiev după răsturnarea președintelui Viktor Ianukovici, un aliat al Kremlinului, în februarie 2014.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG