Linkuri accesibilitate

Parada salvatorilor ţării


După 25 de ani de tranziţie hidoasă, e timpul să fim foarte circumspecţi în raport cu toţi politicienii care par salvatori.

Mă uit cu scîrbă la situaţia jalnică în care s-a pomenit Moldova după 25 de ani de independenţă şi îmi amintesc de puzderia de salvatori ai ţării care de-a lungul anilor au tot alimentat speranţele oamenilor. Aici mereu a fost cîte un politician care părea un soi de mîntuitor, care, în comparaţie cu alţii,părea credibil-onest-puternic, care ne făcea să visăm la un viitor luminos. Apoi, cu timpul, salvatorii pierdeau din farmec, făceau niste lucruri care îi puneau într-o lumină mai proastă, ba chiar schimbau cu hotărîre macazul. Cu timpul, vedeai că salvatorii nu pot să îmbunătăţească lucrurile, ba chiar dau impresia că nici nu vor să facă nimic.

Realitatea cu amănuntul și Iulian Ciocan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:25 0:00
Link direct

Cînd cetăţeanul vede că lucrurile nu merg într-o direcţie bună, cînd vede că sărăcia şi corupţia fac ravagii, el caută un reper, un politician care i se pare drept şi bun la suflet, care i se pare onest, curat, imaculat. Aşa a fost mereu aici de la 1991 încoace. Pe post de mare salvatori au fost şi preşedinţii Snegur, Lucinschi, Voronin. Toţi au provocat apoi multă decepţie şi frustrare. Aura eroică-sublimă, care-i învăluia la început, se destrăma peste o vreme şi preşedinţii se transformau în oameni simpli cărora li se imputau tot felul de greşeli. Un salvator mare părea Iurie Roşca. Dar şi ADR-ul întreg părea un salvator. Un mare salvator, care era pe cale să curme corupţia, era generalul Alexei. Şi liderul PLDM, Vlad Filat, a fost un fel de salvator. Şi Mihai Ghimpu. Şi recentul preşedinte Timofti a fost vreo două zile o mare speranţă, cînd a respins candidatura lui Vlad Plahotniuc. Ultimii salvatori sînt Ion Sturza, Maia Sandu, liderii platformei DA şi chiar Renato Usatîi. Toţi ne creează un orizont al aşteptării. Toţi parcă vor să facă bine.

Eu, de fapt, iată ce vreau să spun. După 25 de ani de tranziţie hidoasă, e timpul să fim foarte circumspecţi în raport cu toţi politicienii care par salvatori. Azi omul ne pare un mîntuitor, iar mîine s-ar putea să nu ne mai pară aşa. În definitiv, nici un salvator nu ne va putea ajuta, dacă n-o să vrem să ne salvăm noi înşine. Dar vrem noi asta cu adevărat?

XS
SM
MD
LG