Linkuri accesibilitate

Obama a cerut reformarea sistemului fiscal internațional


Barack Obama
Barack Obama

...după izbucnirea scandalului Panama Papers.

În Statele Unite, președintele Barack Obama a reacționat la scandalul Panama Papers, milioanele de documente ale unei firme de avocatură scurse în presă care au dezvăluit averile unor politicieni și figuri publice din lumea întreagă ascunse în firme offshore. Despre reacția președintelui american relatează corespondentul nostru la Washington.

Presedintele Statelor Unite, Barack Obama a cerut reformarea sistemului fiscal international, la o zi dupa izbucnirea scandalului Panama Papers, care are la origine scurgeri masive de informatii catre presa de la o firma de avocatura, cu sediul in Panama.

Seful executivului american a spus ca nu exista nici o indoiala ca incercarea de a evita plata impozitelor este o problema masiva, in toata lumea. „Problema e – a continuat el – ca majoritatea acestor tranzactii sint legale, nu ilegale”.

Obama a adaugat ca actualul scandal nu face decit sa arate amploarea evaziunii fiscale de catre mari corporatii, nivelul ridicindu-se la bilioane de dolari. „Nu trebuie sa lasam sa fie legale tranzactii financiare care au drept finalitate evitarea platii impozitelor”, a spus presedintele, subliniind ca faptele date la iveala in Panama Papers au consecinte asupra clasei de mijloc si celor nevoiasi pentru ca, in cele din urma, cineva trebuie sa plateasca cheltuielile guvernamentale si serviciile sociale.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:16 0:00
Link direct

Administratia americana a propus noi reguli care sa interzica corporatiilor sa-si mute sediile in strainatate pentru a evita plata impozitelor.

Presedintele a facut aceste declaratii la Casa Alba, intr-o conferinta de presa neanuntata, dupa ce s-a aflat ca autoritatile investigheaza o firma de avocatura offshore banuita ca ar fi ajutat oameni cu dare de mina sa evite sanctiuni americane impotriva Siriei, Coreei de Nord, Rusiei si Iranului.

Sint investigate și achizitii de proprietati in America, in special la Miami, care provin din conturi aflate in offshore. De exemplu, in documente se mentioneaza cumpararea unui apartament la Miami de catre omul de afaceri si politician brazilian Paulo Octavio Alves Pereira, care in prezent este inculpat in tara sa pentru coruptie. Este investigat si un birou al firmei de avocatura panameze, aflat in statul Nevada.

XS
SM
MD
LG