Linkuri accesibilitate

Astăzi în Moldova și în lume


Din agenda principalelor evenimente anunțate ale zilei.

Din agenda Moldovei să notăm şedinţa biroului permanent al Parlamentului, o noua şedinţă de judecată în cazul fostului premier Vlad Filat, acuzat de corupţie.

Guvernul anunţă și el o şedinţă astăzi, iar biroul din Chişinău al BERD organizează un briefing de presa odată cu finalul de mandat al doamnei Julia Otto şi aniversarea a 25 de ani de la înfiinţarea băncii.

Pe plan internaţional, atenţia continuă să fie îndreptată spre regiunea separatistă a Azerbaidjanului Nagorno-Karabah, populată majoritar de armeni – chiar dacă ieri s-a ajuns la un acord de încetare a focului care a făcut în ultimele zile în jur de 50 de victime.

În Olanda are loc astăzi un referendum consultativ pe tema acordului de asociere al Ucrainei cu Uniunea Europeană. Referendumul nu are valoare de lege, dar este probabil să îi influenţeze pe parlamentarii olandezi, când vor decide dacă sa ratifice și ei acordul între Bruxelles si Kiev. Toate celelalte 27 de țări ale Uniunii Europene au ratificat înţelegerea. Dorinţa ucrainenilor de a semna acordul de asociere cu Uniunea Europeană a provocat masivele proteste de la Kiev, apoi reacţia Moscovei, anexarea Crimeei de către Rusia și conflictul din estul Ucrainei. Cei care pledează pentru un vot negativ, vorbesc despre corupţia răspândită și interesele oligarhilor din politica Ucrainei.

Și, desigur, presa va continua să urmărească reacţii din partea celor despre care scriu „Documentele Panama”, informaţiile secrete făcute publice de o amplă reţea de jurnalişti de investigaţie, despre banii ascunși de lideri politici în paradisuri fiscale.

XS
SM
MD
LG