Linkuri accesibilitate

Reglementarea transnistreană revine în atenția mediatorilor și observatorilor


O delegație a reprezentanților la formatul de negocieri 5+2 vor purta discuții la Chișinău și Tiraspol.

O delegație a mediatorilor și observatorilor în procesul de reglementare transnistreană se află zilele acestea în Republica Moldova pentru a discuta cu autoritățile de la Chișinău și administrația de la Tiraspol despre perspectivele reluării oficiale a negocierilor politice, blocate din vara anului 2014. Vizita vine tocmai când a reizbucnit alt conflict înghețat din fostul spațiu sovietic, din Nagorno-Karabah…

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:23 0:00
Link direct

Vizita a fost anunțată printr-un comunicat al Ambasadei Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova. Comunicatul spunea că adjuncta asistentului Secretarului de Stat al SUA pentru afaceri europene și eurasiatice, Dna Bridget Brink, efectuează o vizită în Moldova în perioada 4-6 aprilie, pentru a participa, în calitate de reprezentant al SUA în formatul 5+2, la întâlnirile de pe agenda delegației. „Dna Brink, spune comunicatul, participă la vizita comună a mediatorilor și observatorilor la Chișinău și Tiraspol. Ea va mai avea întâlniri bilaterale cu oficiali din Moldova, precum și cu reprezentanți ai opoziției pentru a discuta situația reformelor”, mai anunță comunicatul difuzat de Ambasada SUA.

Bridget Brink
Bridget Brink

Din formatul 5+2, pe lângă părțile implicate – Chișinău și Tiraspol, fac parte Rusia, Ucraina și OSCE în calitate de mediatori și Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană în calitate de observatori.

Autoritățile de la Chișinău au anunțat doar indirect vizita delegației, prin publicarea programului de întrevederi al șefului guvernului și al șefului legislativului, care s-au întâlnit cu diplomații străini în după amiaza zilei.

Premierul Pavel Filip a subliniat, în partea de la începutul discuției accesibilă presei, că „reglementarea conflictului transnistrean constituie una dintre prioritățile de bază ale actualului Guvern. „Din punctul nostru de vedere, - a spus Pavel Filip, - conflictul transnistrean trebuie soluționat pe cale politică în cadrul procesului de negocieri în formatul 5+2 prin elaborarea unui statut juridic special pentru regiunea transnistreană, cu respectarea suveranității și integrității Republicii Moldova. Este foarte important să subliniem și faptul că viitorul stat reintegrat trebuie să fie absolut viabil și orientat pe calea reformelor democratice și a modernizării”, a mai declarat Pavel Filip la începutul discuției cu mediatorii și observatorii în reglementarea transnistreană.

Vizita are loc în contextul în care săptămâna trecută în Republica Moldova a fost viceministrul rus de Externe, Grigori Karasin, iar luni ministrul moldovean de Externe Andrei Galbur a mers la Moscova, unde s-a întâlnit cu șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov. Lavrov a declarat că Rusia se pronunţă pentru menţinerea regiunii transnistrene în cadrul unei Moldove unitare şi neutre. Pe de altă parte, Serghei Lavrov a repetat că, în viziunea Moscovei, relațiile cu Republica Moldova s-ar fi deteriorat din cauza apropierii acesteia de Uniunea Europeană.

Este o coincidență această activizare pe direcția reglementării transnistrene? L-am întrebat pe analistul Centrului Politicon, Ion Tăbârță.

Ion Tăbârță: „Desigur că toate aceste evenimente au o conexiune între ele, ele nu sunt întâmplătoare. Ne uităm și la anumite evenimente regionale, din spațiul post-sovietic. Federația Rusă, după ce s-a retras din Siria, încearcă acum să forțeze anumite lucruri pe un teritoriu pe care îl consideră al său, dar pe care din anumite motive nu-l controlează în totalitate. Și aici mă refer la spațiul post-sovietic. Dacă e să ne uităm și la cele întâmplate și în Nagorno-Karabah, unde asistăm de fapt la o prelungire a epizodului din Siria sau un război indirect între Rusia și Turcia, la sigur că și conflictul transnistrean face parte din această resetare pe care încearcă Rusia să o facă spațiului post-sovietic.”

Discuțiile Delegației mediatorilor și observatorilor în reglementarea conflictului transnistrean vor continua mâine la Tiraspol.

Previous Next

XS
SM
MD
LG