Linkuri accesibilitate

Mall-urile neperformante - o problemă a băncilor bulgare


Banca europeană pentru reconstrucție și dezvoltare a finanțat cu aproximativ 80 de milioane de euro construcția unor mall-uri la Stara Zagora și Burgas.

Băncile bulgare au devenit cel mai mare proprietar de centre comerciale mari în care au fost învestite zeci de milioane de euro.

Băncile bulgare, din care cea mai mare parte sunt filiale ale unor bănci europene, au încheiat 2015 cu un profit de 450 de milioane de euro. In ajunul unor teste stress ce vor avea loc la toamnă activele acestora au atins 44 miliarde de euro. Pe hârtie totul pare foarte bine. O parte tot mai mare din aceste active însă nu este dorită de bancheri.

Jurnal de corespondent: Petio Petkov (Sofia)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:39 0:00
Link direct

În urmă cu 10 ani a apărut o adevărată competiție între bănci pentru finanțarea unor uriașe centre comerciale. Criza însă i-a surprins atât pe investitorii cât și pe bancherii acestora care așteptau profituri record. Companiile comerciale nu mai pot plăti chiriile mari în clădirile de lux iar în așteptarea unor vremuri mai bune, cățiva investitori au înghețat mai multe proiecte. O parte din clădirile deja construite au trecut în proprietatea băncilor creditoare.

„Unicredit Bulbank” a finanțat cu 100 de milioane de euro construcția celui mai mare mall din Sofia – „Paradise center” în cartierul rezidențial Lozeneț. Alte 100 de milioane au mers la „Bulgaria Mall” dat în exploatare în 2013 cu o întărziere de 3 ani. Două alte proiecte de zeci de milioane bat pasul pe loc – „Vertigo Building” în centrul Sofiei și Parcul comercial din Veliko Tărnovo.

Fără să vrea „Riffesen Centralbank Austria AG” a intrat, în schimbul creditelor neperformante, în posesia unor centre comerciale la Plevna, Varna și Plovdiv, informează agenția BGNES. Din aceasta bancă au anunțat că în urmă eforturilor de a lichida creditele neperformante a fost înregistrată după 2013 o creștere stabilă a profitului.

Banca europeană pentru reconstrucție și dezvoltare a finanțat cu aproximativ 80 de milioane de euro construcția unor mall-uri la Stara Zagora și Burgas.

Surse din BGNES informează că problema centrelor comerciale neperformante nu este caracteristica numai Bulgariei. Sunt menționate căteva băci din România care au investit, în ajunul crizei, 850 de milioane de euro în construcția de mall-uri la București.

Previous Next

XS
SM
MD
LG