Linkuri accesibilitate

Retrospectiva săptămânii politice


De vorbă cu analistul politic Ion Tăbârță și editorialistului Nicolae Negru.

Analistul politic Ion Tăbârță este de părere că decizia autorității electorale de a respinge inițiativa Platformei „Demnitate și Adevăr” privind declanșarea unui referendum era una previzibilă. În opinia sa, ignorând sutele de mii de semnături adunate de la cetățeni, CEC-ul și-a atras asupra sa suspiciuni că a stopat plebiscitul urmare a unei comenzi politice:

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:35 0:00
Link direct

Ion Tăbârță
Ion Tăbârță

„Majoritatea se așteptau că CEC-ul va lua o astfel de decizie, și cei care sunt pro, și cei care sunt contra. Desigur că în anumite momente norma juridică poate nu specifică clar cum ar trebui să fie un anumit proces, dar totuși trebuie să înțelegem că aceste semnături sunt reale. Cred că pur și simplu așa, făcându-se abstracție și negându-se aceste semnături, nu este cea mai bună decizie a Comisiei Electorale Centrale. De fapt, Comisia Electorală Centrală în ultimii ani a mai provocat anumite dubii în societate și controverse. Adică CEC-ul poate fi suspectat că s-a implicat în anumite jocuri politice.”

În opinia analistului, era firesc că respingerea referendumului va fi urmată de o nemulțumire populară. Grupul de inițiativă a anunțat pentru 24 aprilie o amplă acțiune de protest la Chișinău, mișcare despre care, Ion Tăbârță spune că ar putea să mărească numărul simpatizanților Partidului Platforma ,,Demnitate și Adevăr”:

„Decizia CEC-ului a turnat gaz pe foc. În cazul dat, desigur că Partidului Platforma „Demnitate și Adevăr”, din punctul de vedere a acestui partid și nu fără temei, i s-a încălcat anumite drepturi ale sale. Această încălcare poate doar să provoace un nou val de proteste. Desigur că prin așa mod instituțiile statului, în cazul dat CEC încearcă cumva să taie din baza electorală a Partidului Platforma „Demnitate și Adevăr”, dar totodată poate avea loc și efectul bumerangului, să avem o reacție inversă, și anume ca acest lucru să provoace mulțimea, sau o bună parte a populației pentru a ieși în număr cât mai mare la protest.”

Nicolae Negru
Nicolae Negru

Despre vizita ministrului adjunct de Externe al Rusiei, Grigori Karasin la Chișinău și Tiraspol, analiștii politici au scris că, cel mai probabil, oficialii ruși curtează din nou autoritățile moldovene. Este și opinia editorialistului Nicolae Negru de la Ziarul Național, care crede că după reconfigurarea forțelor politice, autoritățile moscovite încearcă să înțeleagă cu cine trebuie să dialogheze la Chișinău:

„Iată avem un nou guvern, o nouă majoritate parlamentară, au intrat și o bună parte din foștii deputați comuniști, deci centru de greutate s-a schimbat în această majoritate spre est și probabil Moscova a decis că e momentul să valorifice această schimbare pe scena politică sau pe scena puterii din Republica Moldova. Pe de altă parte trebuie să recunoaștem că așa-zisele negocieri sunt în impas. Eu cred că el totuși a venit mai mult la Chișinău decât în regiunea transnistreană. Cu atât mai mult, situația financiară a regiunii transnistrene le este cunoscută. Cel mai mult, desigur că i-a interesat Chișinăul, dacă nu cumva situația înclină în favoarea Moscovei.”

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG