Linkuri accesibilitate

Olguța Vasilescu: între teoriile lui Pareto, blănuri și karate


Primărița din Craiova se consideră nevinovată, iar avocatul ei susține că pentru toate sponsorizările din campania din 2012 în care a fost aleasă există „acoperire scriptică”.

Olguța Vasilescu, aleasă în fruntea primăriei din Craiova în 2012 se consideră nevinovată, iar avocatul ei susține că pentru toate sponsorizările din campania în care a fost aleasă există „acoperire scriptică”.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:20 0:00
Link direct

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a formulat opt acuzații în numele ei: patru pentru luare de mită, trei infracțiuni de folosire a autorității în scopul obținerii de bani și o suspiciune de spălare de bani. Procurorii au reținut-o în spatele gratiilor pentru 24 de ore, dar instanța a hotărât astăzi arest la domiciuliu pentru primărița Craiovei. Olguța Vasilescu declară că niciun ban nu a ajuns în buzunarul ei, dar din anchetă rezultă că în 2012, când era senatoare PSD și candida la primăria Craiovei, ea și-ar fi folosit autoritatea funcției pentru a-i convinge pe diverși oameni de afaceri care aveau relații economice cu primăria să-i sponsorizeze campania electorală. Inclusiv un concert prin care și-a anunțat candidatura, susținut de Goran Brecovici ar fi fost plătit tot într-un context similar.

Dar de ce acuzațiile penale împotriva Olguței Vasilescu fac mai multă vâlvă decât cele împotriva altor primari? În primul rând pentru că este o femeie considerată de mulți atrăgătoare, e vicepreședintă a social-democraților, cel mai mare partid autohton și e o persoană excentrică: îi plac blănurile, merge pe motocicletă, susține că l-a tradus pe Vilfredo Pareto, cunoscutul filosof și sociolog italian, are centura neagră la karate și chiar s-a lăudat că era să bată un deputat maghiar, într-o dispută pe marginea legii regionalizării României.

Olguța Vasilescu are 41 de ani, dar e în politică de mai bine de 20, face parte din tânăra generație, dar a fost crescută chiar de Vadim Tudor, defunctul lider extremist, care amenința în campania prezidențială din 2000 cu execuții pe stadioane, pentru opozanții săi pro-vestici. Anul 2000 este și anul în care Olguța Vasilescu devine deputată pe lista Partidului România Mare: Vadim a remarcat-o încă de pe băncile școlii, fiindcă a intrat în partidul tribunului la doar 16 ani și de atunci a ajutat-o să obțină poziții tot mai bune în partid. Notorietatea ei a crescut mult între 2000 și 2004 când a fost purtătoare de cuvânt a extremiștilor și în această calitate a fost cultivată de televiziuni.

În 2007, când Partidul România Mare era în cădere avansată, Olguța Vasilescu și-a dat seamă că românii nu mai prizează extremismul și xenofobia și că formațiunea sa ar putea să nu mai intre în parlament, așa că a basculat spre PSD, iar în 2008 a candidat la Senat din partea social-democraților.

În 2012, PSD i-a oferit oportunitatea de a câștiga primăria Craiovei, orașul ei de baștină. Campania a fost făcută în tradiția autohtonă în care partidele mari îi șnatajează pe oamenii de afaceri locali: le cer bani și le promit contracte sau le spun că fără sponsorizări nu vor mai avea niciun fel de relații de afaceri cu autoritățile publice locale.

Fiindcă în urmă cu patru ani a folosit această schemă obținând în jur de 130 de mii de euro pentru campania electorală, Olguța Vasilescu se află deocamdată în arest la domiciliu. În plus procurorii anticorupție o mai acuză că ar fi cerut de la diveși investitori din Craiova cu care primăria avea contracte, peste 100 de mii de euro pentru o asociație non-profit, iar ulterior aceste sume ar fi fost folosite la reabilitarea unor clădiri din centrul Craiovei. Totul pentru ca orașul să arate mai bine înainte de Festivalul Internațional de Teatru „Shakespeare 2014”.

Primărița a lucrat, deci, în folosul urbei. Dar a lucrat ilegal, folosind autoritatea și șantajul. E posibil ca acest caz al procurorilor anticorupție să o ajute pe Olguța Vasilescu în fața electoratului, dacă va mai avea ocazia să candideze.

XS
SM
MD
LG