Linkuri accesibilitate

O goană periculoasă după aur în munţii Kîrgîzstanului


Mina ilegală de aur din regiunea kirghiză Naryn
Mina ilegală de aur din regiunea kirghiză Naryn

Chiar dacă își pun viața în pericol, nu renunță. Șansa să devină bogați peste noapte poate fi „ascunsă” oriunde, spune unul dintre căutătorii de aur.

De-i frig, de-i zăpadă sau viscol, sute de mineri din regiunea Naryn din Kîrgîzstan, muncesc sub pământ în speranța să găsească aur, mici cantități de aur. Deseori, minele în care sapă de zor sunt ilegale, iar despre reguli de securitate la locul de muncă sau asigurare împotriva accidentelor - nici nu poate fi vorba. Chiar dacă își pun viața în pericol, nu renunță. Șansa să devină bogați peste noapte poate fi „ascunsă” oriunde, spune unul dintre căutătorii de aur.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:50 0:00
Link direct

Provincia Naryn este tupilată printre munți, iar munca istovitoare din mină este singura posibilitate a localnicilor de a câștiga un ban. Majoritatea muncitorilor sapă sub pământ cu unelte pe care și le meșteresc singuri. Bucățile de roci scoase din pământ sunt transportate apoi în corturile așezate deasupra minei, la o altitudine de 3 mii 500 de metri. Și la suprafață, condițiile de muncă sunt dificile. Unul dintre muncitori arată sacii de dormit în care sunt nevoiți să se odihnească peste noapte. Sunt înghețați. La fel și apa pe care o consumă, pentru că în Naryn temperaturile ajung la minus 45 de grade.

În jur de 500 de mineri lucrează în ture a câte două săptămâni. În următoarele două se odihnesc. Pentru munca lor sunt răsplătiți cu 150 de dolari lunar, sumă care poate varia, în funcție de cât de mult aur găsesc. Sunt solidari unii cu alții și banii pe care îi câștigă îi împart frățește. Însă pentru că mina în care lucrează nu este autorizată, riscul la care se expun este mare. Întrebați dacă nu le este frică de faptul că, într-o zi, pereții în care sapă ar putea să se prăbușească peste ei, răspund: „Cum va fi voia Domnului.”

Minerii din Naryn recunosc: pentru a munci în liniște trebui să mituiască funcționarii locali. Dacă nu dau bani încep a fi deranjați: de polițiști, inspectori sau alți oameni ai legii. Nu prea au de ales, pentru că alte slujbe în regiune nu sunt. Mai mult, munca lor e amenințată de investitori străini. O companie chineză, de exemplu, și-a arătat interesul să exploateze minele din regiune. Localnicii ar prefera, însă, să fie ei cei care beneficiază de pe urma aurului din Naryn.

O goană periculoasă după aur în munţii Kîrgîzstanului
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:40 0:00

Zhanybek Sapiev, unul dintre mineri, spune că muncitorii și-ar dori să lucreze legal. „Astfel am avea parte de tot echipamentul necesar. Însă dacă se va implica organizația din China lucrurile se vor complica. Suntem dispuși să ne apărăm pământurile. Și nu doar din cauza aurului, dar și pentru că ne-ar plăcea ca de pe urma extragerilor de aici să beneficieze economia din Kîrgîzstan și nu a altei țări”.

Între timp, rocile extrase de mineri sunt prelucrate în atelierele din sat. Sunt zdrobite și apoi cernute. Dacă au noroc, găsesc bucățele mici de aur – rezultatul final al muncii minerilor din Naryn – atât de necesară pentru un trai... sărăcăcios.

Previous Next

XS
SM
MD
LG