Linkuri accesibilitate

Summitul pe teme de securitate nucleară de la Washington


Președintele Barack Obama la un summit precedent la Haga
Președintele Barack Obama la un summit precedent la Haga

Succesul reuniunii este îndoielnic mai ales în condițiile boicotului președintelui Rusiei, Vladimir Putin.

Summitul nuclear care incepe astazi la Washington aduce in discutie citeva probleme de securitate vitale. Despre aceste teme în relatarea corespondentului Europei Libere la Washington.

Securizarea materialelor nucleare, in intreaga lume, o preocupare de prim ordin a administratiei Obama, este in regres in ultima vreme. Peste 50 de lideri din lumea intreaga se intrunesc in capitala americana pentru cel de-al patrulea Summit cu privire la Securitatea Nucleara, ultimul in timpul administratiei Obama.

Succesul reuniunii este indoielnic mai ales in conditiile boicotului presedintelui Rusiei, Vladimir Putin, care se pare ca nu a dorit sa se alature unui grup considerat de el ca favorizind prioritati americane.

Recente atentate teroriste au repus pe tapet posibilitatea ca grupari sa puna mina pe material nuclear sau sa targheteze centrale nucleare, in eforturile lor anti-occidentale. In ciuda succesului demersului de a convinge tari sa renunte la arme nucleare, se considera ca majoritatea stocurilor de plutoniu si uraniu imbogatit sint vulnerabile la furt.

Rusii au explicat ca absenteaza de la summit pentru ca nu exista cooperare reciproca suficienta in elaborarea agendei. Casa Alba arata pe de alta parte ca absenta Rusiei demonstreaza cit este tara de izolata.

Pericolele majore globale sint in continuarea programul nuclear nord-corean si decizia Pakistanului de a obtine arme nucleare tactice mai mici, care pot destabiliza o regiune extrem de volatila. Obama gazduieste azi si miine reuniunea dar observatorii sustin ca nu este sigur daca succesorul sau la Casa Alba va continua sa considere pericolul nuclear global o prioritate.

XS
SM
MD
LG