Linkuri accesibilitate

Andrei Zubov: „Datoria mea e să fiu alături de cei persecutați”


Andrei Zubov
Andrei Zubov

Interviu cu istoricul desemnat candidat al Coaliției Democratice PARNAS la alegerile pentru Duma de Stat din Rusia.

În mai puțin de jumătate de an, la 18 septembrie, în Rusia se vor desfășura alegerile în Duma de Stat. Istoricul Andrei Zubov, care în 2014 s-a pronunțat împotriva anexării Crimeei, concediat pentru aceasta de la MGIMO, unde activa ca profesor, a anunțat că intenționează să candideze în alegerile primare pentru Duma de Stat. El consideră că puterea în Rusia are de ales între liberalizare și revoluție.

„Conducerea Coaliției Democratice PARNAS (Partidul Libertății Poporului) mi-a propus să candidez independent la alegerile primare din partea Coaliției Democratice. Dacă voi acumula suficiente voturi, ar trebui să fiu înaintat pentru alegeri în Duma de Stat. Am discutat despre această opțiune demult, încă din vară, însă propunerea concretă mi-a fost făcută zilele acestea. Văzând cum puterea îl persecută pe președintele partidului, domnul Mihail Kasianov, dar și imposibilitatea formațiunii de a avea acces la mass-media, am decis să susțin oamenii pe care îi respect și ale căror convingeri îmi sunt apropiate. Însă, totodată, am cerut să îmi expun public convingerile și principiile”.

Într-un interviu pentru radio Europa Liberă, Andrei Zubov își motivează în felul următor decizia de a se implica în politică

Andrei Zubov: „Primele contacte cu mediul politic le-am avut în 2012-2013, știam că mișcarea democratică suferise înfrângere… Îl cunoșteam pe Mihail Kasianov și conducerea PARNAS m-a invitat de câteva ori, la mesele rotunde unde se discuta. Voiam să explic care sunt, în opinia mea, cauzele insuccesului mișcării democratice. Noi, în Rusia, atunci când vorbim despre democrație, uităm de necesitatea de a depăși trecutul sovietic, de care nu ne-am lăsat în 1990 și care a dat recidive în 2000. De aceea și mișcarea noastră democratică este slabă. Și am argumentat acest lucru. După care am început să organizăm întâlniri. În rezultat, eu și câțiva dintre colegii mei am scris un program – ce trebuie să se facă pentru a exista ruperea de trecutul sovietic și a se construi un stat democratic și liber în Rusia. Programul se baza și pe experiența țărilor din Europa Centrală, Cehia, Polonia, Germania, Germania de Est, Ungaria, Slovenia… S-a ținut cont și de restituirea proprietăților și de lustrație, și de anunțarea perioadei comuniste ca fiind una ilegală chiar de la originea acesteia.

I-am prezentat ideile lui Grigori Iavlinski. Am organizat și o întâlnire la care Kasianov, Iavlinski și eu și am discutat programul elaborat. Speram, în baza acestuia, să consolidăm opoziția noastră liberală, însă e clar că nu a ieșit nimic. Dar în 2015, în vară, Mihail Kasianov mi-a spus: „Ce ar fi să mergeți la alegeri în Duma de Stat din partea Coaliției Democratice?”. Tot atunci am zis că am și două condiții. Prima era să fiu independent în componența Coaliției Democratice, să nu mă supun niciunui program de partid. Și a doua cerință era ca programul meu, pe care urma să îl reformulez, pe scurt, să fie tipărit și eu să merg în alegeri cu propriul program. Două sau trei săptămâni în urmă, Mihail Kasianov și Constantin Merzlikin (vicepreședintele PARNAS) mi-au spus că au decis să fiu eu candidatul pentru alegerile preliminare (primaries)”.

Europa Liberă: Credeți că va fi o coaliție largă a forțelor liberale? Spre exemplu, vedeți perspective de colaborare cu „Iabloko”?

Andrei Zubov: „Îmi doresc acest lucru. Însă, deocamdată, recunosc că nu îmi pun mari speranțe, deși Ludmila Alekseeva a format un grup întreg de negociatori. E un grup mare de oameni care au scris o adresare către Kasianov și Iavlinski, îndemnându-i să se unească la alegeri. Am fost unul dintre semnatarii acestei scrisori. În principiu, speranță există. Știu că Lev Șlosberg și alți oameni buni depun foarte multe eforturi în acest sens”.

Europa Liberă: Dumneavoastră vedeți la ce presiuni este supus Kasianov. Nu vă este frică să intrați în această albie?

Andrei Zubov: „Mai degrabă invers. Văzând cum este persecutat Kasianov, ce soartă a avut copreședintele partidului, Boris Nemțov, un an în urmă, ce tragedie i s-a întâmplat lui Vladimir Kara-Murza, membru al biroului politic, îmi dau seama că datoria mea e să fiu alături de cei persecutați. Aceste suferințe reale, aceste decese, aceste înjosiri ilustrează seriozitatea intențiilor pe care le are partidul. Nu este un joc. La noi aproape toți se joacă de-a ceva. De fapt politica s-a transformat într-un circ chapito. Și dintr-odată s-a văzut că există și oameni care nu sunt implicați în acest circ, care vor cu adevărat să schimbe, să transforme Rusia, chiar cu riscul vieții și al sănătății. Întrucât îmi sunt aproape convingerile acestor oameni, deși avem și viziuni diferite, am decis să fiu alături de acești oameni, ca să îi susțin, dacă vreți, ca să iau și asupra mea o parte din lovituri. Astfel m-a învățat tata, că trebuie să fii alături de cei persecutați, nu împreună cu cei care persecută”.

Europa Liberă: Cum va fi participarea dumneavoastră în campania electorală?

Andrei Zubov: „Depinde de decizia pe care o va lua conducerea Coaliției Democratice. Există două variante, depinde de numărul de oameni care vor vota pentru mine. Este vorba sau de votarea „pe liste” în una dintre circumscripțiile din Moscova, probabil una din centru. Sau, plus la aceasta, înaintarea mea într-o circumscripție din Moscova, unde locuiesc, deja în calitate de singurul candidat al Coaliției Democratice. Sigur că a doua variantă e mult mai dificilă pentru mine întrucât va solicita implicare foarte activă. Însă există un grup de tineri, foștii mei studenți, fete și băieți de 30 de ani, care sunt gata să mă ajute. Cred că își vor lua asupra lor o parte din această muncă electorală”.

Europa Liberă: Ținând cont de imposibilitățile de a avea acces la mass-media, va fi necesar să efectuați un număr mare de întâlniri cu electoratul. Sunteți pregătit pentru aceasta?

Andrei Zubov: „Da, desigur. Întâlnirile cu alegătorii, comunicarea pe internet, distribuirea foilor volante în metrou – sunt metode testate care i-au adus rezultate bune lui Alexei Navalnîi, când candidase pentru funcția de primar de Moscova. Cu atât mai mult că știu foarte bine circumscripția electorală. Acolo m-am născut și mi-am trăit viața. Sunt decis să încerc. Da, este complicat, însă toată viața am studiat teoria electorală. Tezele mele de doctor și de doctor habilitat au avut ca subiect de cercetare adaptarea democrației parlamentare. Acum a venit timpul să aplicăm teoria în practică”.

Europa Liberă: Credeți că opoziția are alegători și în afara circumscripțiilor centrale din Moscova?

Andrei Zubov: „În primul rând, cred că opoziția are foarte mulți alegători în Moscova. Însă, în mare parte, depinde de noi ce rezultate vom obține. Oamenii trebuie să voteze, sunt convins de aceasta și cunosc și din practica altor țări, nu pentru o persoană simpatică, chiar dacă e onestă, oamenii trebuie să voteze pentru o anumită sumă de idei. Pentru o sumă de idei constructive, nu, pur și simplu, pentru tot ce e bun, pentru libertate, democrație ș.a.m.d, ci pentru un anumit set de măsuri care vor permite să se facă tranziția ireversibilă la democrație, la parlamentarism, la drepturi garantate, inclusiv la dreptul la proprietate. Eu cred că propun anume o sumă de asemenea pași necesari. Sigur că lucrurile nu sunt simple. Nu fiecare om va fi în stare să înțeleagă toate aceste realități, mai ales în societatea noastră, care nu este obișnuită cu discuția politică serioasă. Însă altceva nu e de făcut. Ceea ce nu se va înțelege în scris, va fi explicat în discuții. Sunt pregătit pentru aceasta. Cred că voi avea un număr mare de alegători.

În Rusia societatea e divizată în două: între cei cărora le place trecutul sovietic, care vor, într-un fel sau altul, să reproducă trecutul sovietic, și, din păcate, actuala putere tinde să facă asta; și acei care țin minte sau li s-a povestit în familie ce sinistru a fost trecutul sovietic, ei vor să se elibereze de acesta și să încuie pentru totdeauna aceste porți ale trecutului. Din această a doua categorie fac parte și alegătorii mei. Numărul lor este mai mare în Moscova, însă ei sunt mulți în toată țara. Eu privesc lucrurile cu optimism. E important să înțelegem această forță, să o ajutăm să devină activă, să o scoatem din starea de apatie, de neîncredere și chiar de frică. Pentru că mulți oameni se tem în continuare să fie activi, ei nu au uitat că pentru aceasta bunicii lor au primit câte un glonț în ceafă. Acești oameni trebuie ridicați pentru acțiuni ferme, constituționale, legale”.

Europa Liberă: Să admitem că veți câștiga în alegerile preliminare, după care veți obține și un mandat în legislativ. Totodată, anul trecut PARNAS în teritorii a pierdut, și nu numai din cauza presiunii, ei au recunoscut că nu au reușit să se facă înțeleși de către alegători. Societatea nu va fi din nou împărțită între oamenii din teritorii, care nu pot înțelege Moscova, și alegătorii dumneavoastră?

Andrei Zubov: „Cred că oamenii de la periferii nu înțeleg nu pentru că organic nu ar înțelege lucrurile, dar ei au suferit cel mai mult din cauza realităților sovietice și a celor post-sovietice din ultimii 25 de ani. Moscova nu a avut atât de mult de suferit. În teritorii oamenii au suferit foarte mult. Însă acolo în majoritate oamenii sunt în etate, nu au acces la internet, au acces doar la televizor, și ei sunt în căutare de perspective. Fără să vadă laturile pozitive ale noii vieți, periferia sau e pasivă, sau votează pentru putere. Dacă vom avea voturi în Dumă, noi vom reuși să venim cu explicații către oameni și, astfel, să corectăm lucrurile și acolo unde forțele noastre nu sunt suficiente. Și, pas cu pas, vom merge înainte”.

Europa Liberă: Există opinii diferite, inclusiv dacă are rost opoziția să meargă în alegeri. Sunt dintre cei care spun că aceasta ar fi o acțiune conciliatoare cu puterea, că e o formă de înțelegere cu puterea sau că ar fi un joc după regulile dictate de putere, prin urmare, acesta presupune susținerea puterii. Dumneavoastră veți merge în alegeri. Aveți argumente adresate celor care sunt împotriva participării la alegeri?

Andrei Zubov: „Desigur. Cred că nu e vorba de un joc ce ar urma regulile înaintate de putere, ci este viața după regulile Constituției, Legea Fundamentală, care, cu toate lacunele, este democratică și trebuie respectată. Trebuie să ne conducem de Constituție. Pe timpuri disidenții sovietici spuneau: „Respectați Constituția voastră”. Noi trebuie să luăm parte la acest proces constituțional. Pentru că, dacă nu vom participa, la sigur nimeni nu va respecta Constituția. Al doilea argument este alternativa. Ce se propune ca alternativă? Revoluția? Cred că e un lucru distructiv, care aruncă țara înapoi cu zeci de ani și distruge solidaritatea din societate incomparabil mai mult decât orice luptă politică desfășurată în limitele legii.

E necesar un control asupra alegerilor. Activiștii politici trebuie să meargă la birourile electorale în calitate de observatori, ca să nu se facă falsificări. Poate exista „controlul străzii” ca să fie clar: dacă veți recurge la falsificări – vor fi declanșate demonstrații în masă. Însă la alegeri trebuie să se meargă și, pe toate căile legale, să propagăm convingerile noastre și să atragem de partea noastră alegători potențiali. Dacă acest lucru nu ni se va permite, va însemna ieșirea puterii în afara câmpului constituțional. În ce privește argumentul că dacă respectăm regulile impuse de putere ar fi o înțelegere cu puterea, nu știu, poate, unii fac aranjamente cu puterea. În ce mă privește, cu certitudine, nu voi avea niciodată vreo înțelegere cu puterea”.

Europa Liberă: Credeți că puterea va liberaliza modalitatea de desfășurare a alegerilor, va admite posibilitatea participării opoziției în acestea? Sau că aceasta va face tot posibilul ca să pună piedici opoziției?

Andrei Zubov: „Cred că nici puterea nu știe exact cum va face. Ea oscilează între câteva variante. De aceea mi-e greu să spun ce variantă va alege pentru 18 septembrie. Însă noi trebuie să participăm. Dacă se va veni cu o abordare liberală și alegerile vor fi cât de cât libere va fi foarte bine. Dacă însă se va decide o abordare neliberală și se va opta pentru încercarea de a interzice participarea, de a falsifica, va fi ceea ce ne va permite să ne opunem acțiunilor ilegale și anticonstituționale ale puterii. Dacă vom sta și nu vom întreprinde nimic, nu vom ajunge la vreo schimbare”.

Europa Liberă: Într-un interviu recent, ați afirmat că puterea din Rusia, simțind presiunea, dă înapoi. Plecarea din Siria este o cedare. Afirmați și că în Ucraina nu vor exista noi escaladări.

Andrei Zubov: „Puterea simte presiunea economică, vede că brusc s-a înrăutățit situația economică și că presiunea socială e în creștere, nemulțumirea societății e mai mare ca niciodată. Există sondaje, cel mai recent, realizat de „Levada-Centru”, a demonstrat că pentru prima dată, în ultimii ani, popularitatea președintelui Putin a scăzut cu 10 la sută într-o singură lună. Aceasta e mult! Și nimic nu vorbește despre faptul că această popularitate se va opri la indicele respectiv și nu va cădea în continuare. Pentru că prognozele economice și sociale sunt foarte sumbre. Iar autoritățile știu asta mai bine decât mine, în mâinile Kremlinului sunt informații ample. Eu cred că puterea, educată în spirit marxist, înțelege că nemulțumirea socială este calea spre revoluție. Ei știu că revoluția e un element al procesului politic, au fost învățați de comunismul științific. Prin urmare, încearcă să facă totul pentru a evita protestul social. Pe de o parte, ei sigur că întăresc forțele poliției, ale securității de stat. Dar, pe de altă parte, vor să elimine tensiunea. Pentru aceasta sunt necesare mijloace financiare mari și ridicarea sancțiunilor. Iar ridicarea sancțiunilor e posibilă dacă se va pune capăt acțiunilor agresive și rezultatele precedentelor acțiuni agresive vor fi revăzute în privința Ucrainei și participării în războiul din Siria de partea lui Assad. Problema însă e când presiunea circumstanțelor va atinge punctul culminant pentru ca acești pași să înceapă a fi făcuți unul după altul. Mi s-a părut că retragerea oștirilor rusești, discuția cu Kerry reprezintă începutul acestor pași. Ce va fi mai departe, vom vedea”.

Europa Liberă: Putin și alți reprezentanți ai actualei puteri din Rusia au fost educați pe lecțiile căderii Uniunii Sovietice. Cred că lecția principală e că, atunci când există probleme economice, încercarea de liberalizare se soldează inevitabil cu măturarea celor de la putere. Și pentru că ați vorbit despre căderea ratingului, Putin a obținut acest rating în urma unor acțiuni neașteptate, dar nu în rezultatul liberalizării. Nu vă este frică că logica puterii ar putea să fie inversă? Că va strânge toate piulițele posibile și imposibile?

Andrei Zubov: „Da, dar alternativa liberalizării este autarhia. Pentru o țară ca Rusia autarhia înseamnă sărăcie, ca în Coreea de Nord. Sărăcia chiar ar fi un regim tiranic în care ar zbura capetele multora, nu numai ale oamenilor de rând, dar și ale rudelor unor șefi de stat, cum se știe din experiența aceleiași Coreea de Nord. Nimeni din cei de la putere nu își dorește acest lucru. Nimeni nu vrea un regim asemănător celui nord-coreean, regim stalinist, de fapt. Toți se tem foarte tare de aceasta. Toți vor să trăiască, să își păstreze averile, proprietățile, preferă să trăiască bine, în siguranță și, în măsura posibilităților, să meargă și în străinătate. Există și un alt exemplu, când s-a dus totul pe apa sâmbetei, în lipsa reformelor liberale. E vorba de anul 1917. Lui Putin îi place istoria. Acum nici nu se pune problema reformelor liberale ca pe timpul lui Gorbaciov, pentru a aduce societății libertatea. Gorbaciov, cu toate minusurile sale, a fost idealist, el chiar credea că libertatea aduce stabilitate. Acum problema se pune altfel, nu e vorba de liberalism, ci de ridicarea sancțiunilor economice, ca în Iran. În Iran nu visează nimeni la liberalizare. Acolo se dorea anularea sancțiunilor și ei au reușit aceasta. Pentru că altfel țara nu poate fi condusă. Și, la drept vorbind, e ceea ce încearcă acum să facă actuala putere de la Kremlin. În continuare sunt posibile diferite variante, manevre, însă barca nu este aruncată la mal numai atunci când în ea se vâslește. Dacă vom arunca vâslele, dacă opoziția nu va face nimic, vom rămâne sigur pe mal, iar apa se va scurge hăt departe. Trebuie să fim activi la vâsle. Trebuie să acționăm cu determinare. Numai astfel vom avea șanse nu doar să obținem locuri în Duma de Stat, că acestea sunt fleacuri, dar noi vom avea șansa să schimbăm în bine viitorul țării noastre”.

-------------

Traducere de Angela Munteanu

XS
SM
MD
LG