Linkuri accesibilitate

Sputnik.lv - o pagină de propagandă rusă pe Internet suspendată în Letonia


Astăzi agenția de știri și radio Sputnik a anunțat că a lansat o nouă sursă de informare în Letonia, în limbile rusă și letonă, utilizând domeniul „.com”.

Autoritățile de la Riga au decis să suspende pagina de internet a agenției de știri Sputnik, fidelă Kremlinului, pe care au numit-o „instrument de propagandă”. În replică, Ministerul de Externe de la Moscova a acuzat guvernul leton de cenzură și încălcarea libertății de exprimare:

De marți, agenția de știri Sputnik nu mai poate plasa informații pe pagina de internet „Sputniknews.lv” după ce autoritățile letone i-au retras dreptul de utilizare al domeniului local.

La baza deciziei a stat o cerere a Ministerului de Externe de la Riga care s-a arătat „îngrijorat de felul în care instituția de presă a reflectat criza din Ucraina”, observând că înregistrarea portalului pe domeniul local „.lv” ar putea încălca regimul de sancțiuni occidentale împotriva Federației Ruse. „Vă atragem atenția că dl Dmitri Kiselev (directorul agenției de știri Sputnik n.a.) se află pe lista persoanelor supuse sancțiunilor de către Uniunea Europeană, fapt de care trebuie să se țină cont”, se arată în scrisoarea Externelor de la Riga.

Purtătorul de cuvânt al instituției, Raimonds Jansons, a declarat pentru AFP că instituția „nu tratează agenția de știri Sputnik ca pe o sursă credibilă de informație, ci ca pe un instrument de propagandă”.

Decizia autorităților letone a provocat nemulțumiri la Moscova, hotărârea fiind imediat criticată printr-un comunicat al Externelor ca „lipsită de temei și motivată politic”. „Mass-media rusești se conduce de cele mai înalte standarde de etică și profesionalism”, se arată în declarație. Autoritățile de la Moscova cer, între altele, reprezentantului OSCE pentru libertatea presei și organizațiilor internaționale de profil să-și expună punctul de vedere asupra deciziei luate la Riga, insistând că aceasta ar fi nimic altceva decât „cenzură directă”. A reacționat și Ambasada Federației Ruse la Riga, care a acuzat guvernul leton că ar începe un „război informațional”.

Pagina de internet Sputniknews.lv a fost lansată în urmă cu câteva săptămâni, mizând în special pe informarea minorității rusă care, potrivit statisticii, ar constitui un sfert din populația țării.

În dimineața zilei de miercuri, agenția de știri și radio Sputnik a anunțat că a lansat o nouă sursă de informare în Letonia, în limbile rusă și letonă, dar de această dată utilizând domeniul „.com”.

Nu este pentru prima dată când autoritățile letone iau asemenea măsuri față de instituții de presă de la Moscova. În 2014, de exemplu, Letonia a suspendat pentru câteva luni transmisiile a două televiziuni ruse de stat. În august anul trecut Letonia nu a permis agenției de știri Rossia Segondya deschiderea unui birou la Riga, explicând refuzul prin faptul că materialele difuzate de agenție contravin Constituției letone. Pe de altă parte, la Riga se află biroul pentru țările baltice a postului principal de stat din Federația Rusă - Pervîi Canal.

Grupul media internațional Sputnik News a fost lansat de Kremlin în noiembrie 2014, emite în peste 30 de limbi și are un birou inclusiv în Republica Moldova.

XS
SM
MD
LG