Linkuri accesibilitate

Statele Unite vor retrage din Turcia membrii familiilor militarilor și diplomaților americani


Militari americani și turci la baza aeriană Incirlik de la Adana
Militari americani și turci la baza aeriană Incirlik de la Adana

O decizie motivată de riscuri de securitate și campania împotriva grupării ISIS.

Amenintarile teroriste din Turcia antreneaza o decizie drastica a administratiei americane. O relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

Statele Unite vor retrage din Turcia practic toti membrii familiilor militarilor si diplomatilor americani, invocind riscuri de securitate si campania impotriva gruparii ISIS. Decizia a fost anuntata intr-un blog al Comandamentului Militar American din Europa, care a stabilit de asemenea restrictii de calatorie dupa recentele atentate de la Bruxelles, care au ucis 38 de persoane, intre care si patru americani.

Decizia cu privire la Turcia a fost luata dupa consultari cu guvernului tarii. Departamentul de Stat a dispus plecarea familiilor diplomatilor acreditati la consulatele din Adana, Izmir si Mugla. Avertismentul precizeaza ca turisti americani si straini au fost luați ca ținte explicit de care organizatii teroriste si trebuie sa evite calatorii in apropierea frontierei Turciei cu Siria.

Purtatorul de cuvint al Pentagonului, Peter Cook a spus ca circa 670 de persoane vor fi afectate de această măsură. Nu este prima data cind Pentagonul recurge la astfel de solutii, doar ca anul trecut indemnul adresat familiilor de a parasi Turcia a fost o recomandare in timp ce acum este o dispozitie.

Adana este localitatea in care se afla baza militara americana Incirlik care a fost folosita pentru atacuri aeriene impotriva gruparii ISIS, Izmir adaposteste de asemenea instalatii ale aviatiei militare, în timp ce la Mugla se afla o baza navala. In declaratia Departamentului de Stat se mai arata ca amenintarea cu rapiri se mentine, in special in sud-estul Turciei si ca au existat incidente recente in care proiectile de lupta din Siria au atarizat in Turcia.

XS
SM
MD
LG