Linkuri accesibilitate

Conflictele internaționale ale momentului și raporturile americano-ruse


Secretarul de stat american John Kerry și președintele Vladimir Putin
Secretarul de stat american John Kerry și președintele Vladimir Putin

Scretarul de stat american John Kerry oferă explicații într-un interviu cu NBC.

Ce crede secretarul de stat american despre relatia cu Rusia lui Vladimir Putin? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Intr-un interviu acordat retelei de televiziune NBC, secretarul de stat american John Kerry a spus ca in raporturile ruso-americane continua sa existe neintelegeri, care trebuesc rezolvate, dar ca Moscova a incercat sa dea dovada de cooperare in alte situatii.

Seful diplomatiei americane a explicat ca exista inca sanctiuni impotriva Rusiei pentru ceea ce aceasta a optat sa faca in Crimea si cu privire la integritatea teritoriala a Ucrainei si ca acesta ramine un obstacol important.

Inainte sa se deplaseze la Bruxelles, pentru a discuta despre pericolul terorist, John Kerry s-a intretinut la Moscova cu Vladimir Putin. Acolo a fost abordata in principal situatia din Siria si eforturile vizind respectarea incetarii focului si facilitarea unei tranzitii politice, precum si lupta impotriva gruparii Statul Islamic, ISIS. Kerry a mai spus ca Rusia a cooperat si in alte chestiuni intre care negocierile cu Iranul si relatiile cu Yemen, Libia si alte tari.

Secretarul de stat a explicat ca lumea de azi este mai curind asemanatoare cu secolul 18 sau 19 in care state si interesele lor s-au vazut amenintate. „In ciuda faptului ca în Ucraina este vorba despre un raport intre state, cele mai mari pericole in prezent vin din surse nestatale, ceee ce este o situație foarte diferită” - a spus Kerry. Pe de alta parte, în Siria, Rusia avertizeaza ca va raspunde unilateral la violări ale acordului de incetare a focului, daca Statele Unite nu accepta sa coordoneze eforturile de monitorizare.

XS
SM
MD
LG