Linkuri accesibilitate

Valeriu Chiveri: vizita lui Grigori Karasin la Chișinău e una obișnuită pentru relația moldo-rusă


Trolebuz LA TIRASPOL
Trolebuz LA TIRASPOL

Interviu cu fostul ministru adjunct de externe.

Viceministrul rus de Externe Grigori Karasin vine într-o vizită la Chişinău „pentru efectuarea unei noi runde de consultări interministeriale moldo-ruse la nivel de viceminiştri”, precizează Ministerul de Externe. Ultima dată, acesta s-a aflat la Chişinău în vara lui 2014, chiar în ajunul semnării Acordului de Asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană. Ulterior, diplomatul rus a plecat la Tiraspol, de unde a atenţionat guvernarea tării că semnarea Acordului de Asociere cu UE ar putea avea consecinţe. Fostul ministru adjunct de externe Valeriu Chiveri, moderator pentru politica externă și de securitate, în cadrul Institutului pentru Politici și Reforme Europene, crede ca vizita e una obișnuită pentru relația moldo-rusă.

Europa Liberă: Ținând cont de realitățile din Republica Moldova și din zonă, vreau să vă cer un răspuns tranșant la întrebarea ce vrea Moscova de la Republica Moldova și ce așteptări are Chișinăul de la relația cu Moscova?

Valeriu Chiveri: „Dacă ne uităm la relațiile moldo-ruse din anul trecut și primele luni ale anului curent, se vede că suntem într-o stagnare. Federația Rusă și-a concentrat mai mult eforturile pe frontul ucrainean și cel sirian și geografic ar fi mai departe de Republica Moldova. Cred că guvernarea de la Chișinău și-a pus drept scop să încerce să deblocheze puțin relațiile cu Federația Rusă, iar venirea domnului Karasin la Chișinău nu este ceva extraordinar. Poate extraordinar doar din punctul de vedere că în ultima perioadă nu prea au fost contacte moldo-ruse. Dar tradițional consultările interministeriale la nivel de viceministru de externe au avut loc de două-trei sau chiar patru ori pe an.”

Europa Liberă: Faptul că Rusia a promis că se retrage din Siria ar însemna că Moscova se gândește acum mai mult la situația din Ucraina și poate din Republica Moldova? Sunt voci care spun că Moscova ar putea să promoveze ideea federalizării acestor două state.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:17 0:00
Link direct

Valeriu Chiveri: „Nu cred că Rusia se retrage din Siria. Și evenimentele din ultima perioadă demonstrează că nu este exact așa cum a fost declarat. Posibil că au fost retrase anumite echipamente militare, dar au fost introduse altele. Prezența Rusiei în Siria continuă. Și nu cred că acest lucru are vreo legătură cu relațiile moldo-ruse sau cu situația din Republica Moldova, care este mai mult o situație de moment în regiune. Evenimentele din Ucraina ar fi mai degrabă cele care ar influența abordările Federației Ruse față de Moldova, ținând cont de o abordare mai regională, dacă putem spune așa.”

Europa Liberă: Prezența domnului Karasin la Chișinău ar putea să însemne și o reluare a negocierilor în formatul „5+2” pentru reglementarea transnistreană?

Valeriu Chiveri: „Ar putea să însemne și acest lucru, deși cred că reluarea negocierilor oficiale ar putea fi discutată într-un format mai larg, într-un format, să îi spunem, „3+2”, cum s-a mai făcut cu alte ocazii. Negociatorii ucrainean, rus și OSCE care, până la urmă, dacă reușeau să convingă părțile implicate, în special Tiraspolul, atunci reușeau și reluarea acestui proces de negocieri. Nu m-aș grăbi prea mult cu reluarea acestui format, mai întâi, m-ar interesa care ar putea fi agenda unor astfel de negocieri, fiindcă în ultima perioadă nu au fost deloc, iar ultimele reuniuni din 2014 nu au adus prea mari rezultate.”

Europa Liberă: Dar la modul serios credeți că chiar cineva se gândește acum la identificarea unei soluții durabile pentru problema transnistreană?

Valeriu Chiveri: „Nu, nu mă gândesc. Dar, ținând cont de implementarea Acordului de Asociere și a Zonei de Liber Schimb cu Uniunea Europeană, cred că partea transnistreană ar fi, într-un fel, interesată să vadă cum ar putea obține anumite favoruri, așa cum a fost și în cadrul relațiilor anterioare, când s-au folosit din plin de cotele preferențiale ale Republicii Moldova în comerțul cu Uniunea Europeană.”

Europa Liberă: Dacă Occidentul ar ridica sancțiunile impuse Federației Ruse, autoritățile de la Kremlin ar avea o altă atitudine față de ceea ce se întâmplă în regiune?

Valeriu Chiveri: „Față de Republica Moldova nu aș fi foarte sigur, fiindcă tot ce s-a întâmplat în relațiile Uniunii Europene, ale Statelor Unite cu Federația Rusă au fost, în primul rând, elemente ale implicării Federației Ruse în Ucraina, și nu foarte mult legate de situația în procesul de reglementare a conflictului transnistrean sau al altor elemente de șantaj și embargou pe care Federația Rusă l-a aplicat față de Republica Moldova. Cred că lucrurile sunt mai degrabă pe filiera ucraineană decât pe cea moldovenească.”

Europa Liberă: Dar prin forțele pro-ruse de la Chișinău, Moscova continuă să monitorizeze tot ceea ce se întâmplă și chiar să influențeze anumite procese din Moldova?

Valeriu Chiveri: „Evident, lucrul acesta este utilizat. Cu adevărat, în ultima perioadă trecem printr-o oarecare acalmie politică la Chișinău, ținând cont de unele decizii ale Curții Constituționale, care au dezarmat, în mare măsură, cel puțin, pentru moment, forțele politice de opoziție, cele care promovau protestele stradale. Acum forțele respective își fortifică poziția în contextul alegerilor prezidențiale. Cred că acolo se va da și bătălia cea mare, cel puțin, în perioada previzibilă a acestui an. Și cu implicarea forțelor din afară și susținerea unor forțe care au interes în Republica Moldova.”

XS
SM
MD
LG