Linkuri accesibilitate

Turcia și chestiunea refugiaților


Povestea nespusă este cea a efortului pe care Turcia îl face pentru a fi o gazdă primitoare a celor estimați la între 3 și 4 milioane de refugiați.

Revenit de curind din Turcia, corespondentul Europei Libere la Washington, relatează pe tema criza refugiatilor despre felul în care acordul Turcia-Uniunea Europeana modifică ecuatia actuală.

Este greu de răspus deocamdata pentru ca nu este inca clar cum va fi implementat. Am vizitat citeva tabere de refugiati sirieni, aflate in sudul Turciei. Fireste ca rolul jucat de aceasta tara in regiune stirneste pasiuni si controverse.

Povestea nespusa insa este cea a efortului pe care Turcia il face pentru a fi o gazda primitoare pentru ceea ce se estimeaza a fi intre 3 si 4 milioane de refugiati. Doar circa 10% dintre acestia sint in tabere, unde conditiile sint bune, tinind cont de circumstante. Statul turc ofera pe propria cheltuiala, ingrijire medicala gratuita refugiatilor, si costul e de ordinul miliardelor. Se fac eforturi considerabile si pentru a se asigura copiilor refugiati acces la educatie si adultilor, locuri de munca.

Este situatia refugiatilor adecvata in Turcia? Fireste ca sint multe de facut, dar pe ansablu statul turc depune un efort considerabil. Este de remarcat maniera pozitiva in care populatia se raporteaza la acesta invazie a disperarii, prin comparatie cu reactiile negative si pe alocuri isterice in tari in care numarul de intrari - si acelea potențiale - este doar de ordinul zecilor sau poate sutelor.

Si chiar daca exista si considerente strategice, turcii se mindresc cu motivatia pentru care-i ajuta pe refugiatii aflati la mare nevoie, pe considerente umanitare. Auzim si despre abuzuri in Turcia si taberele nu adapostesc decit o mica fractiune a refugiatilor. Sint serioase probleme cu locurile de munca, mai ales pentru cei trecuti de o virsta, cu invatamintul, cu accesul la informatie cu privire la drepturi.

Dar tinind cont de realitatile din Europa si chiar si din America, nu ramine decit intrebarea cum ar reactiona tari si politicieni populisti daca miine li s-ar spune ca populatia se va mari cu 5% pe fondul intrarii refugiatilor, care vor primi ingrijire medicala gratuita din banii contribuabililor si care vor fi in competitie cu forta de munca locala si creste rindurile elevilor in scoli? E usor de imaginat cum ar reactiona. Or, in Turcia, asta este realitatea si reactia este constructiva.

XS
SM
MD
LG